A harmonikus zene jobban kiemeli az édes ízeket, míg a disszonáns hangok a savanyút.
Az ún. multisense tudományág szakértői világszerte tanulmányozzák az érzékszerveink közötti kapcsolatot. Magyarországon – Ízbontó címmel - most játékos formában indul egy hasonló, országos kísérlet az interneten, amelyhez Oláh Dezső Prima Primissima díjas zongoraművész és DJ Titusz szolgáltatja a zenei alapanyagot.
A multisense nevű fiatal, gyorsan fejlődő tudományág a különböző érzékszervek közötti kapcsolatot vizsgálja. A terület argentin, brit, német szakértői kimutatták, hogy bizonyos dallamok kiemelnek bizonyos ízeket, azaz a zene és a hangok képesek megváltoztatni azt, ahogyan az ízeket érzékeljük.
Az Ízbontó website-on hallható alapíz-hangmintákat a Junior Prima Primissima díjas zongoraművész, Oláh Dezső játszotta fel a multisense tanulmányok által meghatározott „sorvezető" segítségével. Ez a sorvezető többek között hangmagasság, tempó és hangszín szerint tesz különbséget az alapízek között.
Hogy a kísérlet teljes legyen, az Ízbontó-játék résztvevői között exkluzív lakáséttermi vacsorát sorsolnak ki, melyen Sulyok Miklós professzionális ínyenc (M étterem) és szakács készít különleges menüsort a négy alapízre építve. „A menü egyelőre titok, a játékos kísérlet része lesz. Ami biztos, hogy a négy alapíz – az édes, sós, savanyú és keserű – markánsan fognak megjelenni a vacsora során."