• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oregánó, a természet antibiotikuma?

Egészségmagazin Forrás: kodpiszkalo.blog.hu

Ha igaz lenne, az antibiotikumokat gyártó gyógyszergyárak is lehúzhatnák a rolót...

"Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie" - áll egy, a világhálón terjedő közleményben.

A gyógyszerekekkel, gyógynövényekkel és értendkiegészítőkkel kapcsolatos tévhiteket célba vevő Ködpiszkáló Blog szerzője szerint, "Bár az oregánó (szurokfű) illóolajának van baktériumellenes hatása, mégsem sorolhatjuk a antibiotikumok közé. Ennek az az egyszerű oka, hogy - terápiás szempontból - csak azok az anyagok antibiotikumok, amelyek a kórokozókat az emberi szervezetben is elpusztítják. Ezt pedig a szurokfű illóolajáról nem bizonyították. Egyébként számos illóóolajnak van a szurokfűéhez hasonló hatása, mégsem vált egyik sem antibiotikummá. Ennek az az magyarázata, hogy ahhoz, hogy az olaj baktériumellenes anyagai a vérben kellő szintet érjenek el, olyan nagy mennyiséget kellene elfogyasztani, ami már mérgező lenne. A szurokfű alapvetően fűszernövény, de teája köptető és helyi fertőtlenítő hatással bír. Illóolaját belsőleg (szájon át) nem szokás használni, a bőrbe masszírozva - mint minden illóolaj - fokozza a vérkeringést, mérsékelheti az ízületi fájdalmat. Minden ezen túlmutató alkalmazási cél (orrmelléküreg-gyulladás, tüdőgyulladás, szemölcs, korpa, idegnyugtatás) alaptalan.

A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a Staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. A Staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra rezisztens. Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos.

A gond ezzel csak az, hogy a vizsgálatot lombikban és egereken végezték, és hatásosságot az jelezte, hogy a fertőzött egerek fele túlélte a 30 napos kezelést, míg azok az állatok, amelyek nem kaptak illóolajat, 3 napon belül elpusztultak. Ezek az eredmények nem extrapolálhatóak bakteriális fertőzésben szenvedő betegek kezelésére. A vizsgálatok gyenge pontja, hogy csoportonként csak 6 állatot kezeltek. Az oregánóolaj hatásosságát emberen nem próbálták ki.

További részletek és tények az írásból