• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Parkinson-kór: világszínvonal a Jánosban

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Kilencven-kilencvenöt százalékban enyhíteni lehet a remegést a mély agyi stimulációs műtéttel.

Valójában egy magyar tudós írta le először a Parkinson-kór tüneteit a XVII. században, egy magyar származású orvos is részt vett 1947-ben az első agyműtétnél, amellyel egy Parkinson-kóros beteg tüneteit enyhítették, de más neves magyar kutatók-orvosok is sokat tettek e betegség feltárásáért, gyógyításáért. Mindez azon a János Kórházban rendezett csütörtöki nyílt napon hangzott el, amelyen az intézmény neves szakemberei bepillantást engedtek a kórral kapcsolatos kulisszatitkokba a betegeknek és érdeklődőknek. Az apropó pedig nem volt más, mint az, hogy április 11-e a Parkinson-betegek Világnapja.

Valálik István idegsebész, aki már a 90-es évek óta több száz sebészeti kezeléssel, műtéttel enyhítette a Parkinsonos betegek tüneteit elmondta, hogy azért is nagyon nehéz a gyógyítása ennek a betegségnek, mert ma sem tudják pontosan mi okozza, és nincs pontos vizsgálati módszer sem, amellyel egyértelműen diagnosztizálni lehetne a kórt. Ráadásul a tünetek is olyan szerteágazóak, akkora különbségek vannak a betegek között, hogy ez is nehezíti a kórkép felállítását. Hozzátette: a Parkinson-kórt úgy állapítják meg legtöbbször, hogy kizárják az összes többi, hasonló tüneteket okozó betegséget.

Ha a konkrét kiváltó okot nem is tudják, azért az orvosok azt már megállapították, hogy az agyi ingerületet átvivő egyik anyag, a dopamin hiánya, a drogok, vérkeringési zavarok, az agyvelőgyulladás előidézheti a betegséget. Természetesen e kórnak is vannak jellegzetes megnyilvánulásai. A legismertebb a remegés, az akaratlan mozgászavar, izomfeszülés, lelassulás, egyensúlyzavar. Azt is tudni lehet, hogy gyógyíthatatlan, és egyre súlyosbodik a betegek állapota. De nem fertőznek és a kór nem örökletes.

A betegség Magyarországon csaknem húszezer embert érint, évente 1500-2000 új Parkinson-kórost regisztrálnak. A 60 év fölöttieknek már 1-2 százaléka szenved ebben a kórban.

Korábban gyógyszerrel igyekeztek enyhíteni a betegség tüneteit – bár már ismert volt a műtéti módszer is -, de kiderült, hogy a készítmények mellékhatása gyakran újabb, néha rosszabb mozgásszervi problémákat okozott. A tudomány fejlődése, az egyre korszerűbb képalkotói és elektrofiziológiai eljárások lehetővé tették, hogy egyre hatékonyabbá váltak a sebészeti beavatkozások.

1998. óta Magyarországon, a Szent János Kórházban is végzik azt a világon is legkorszerűbbnek számító mély agyi stimulációs műtétet, amellyel 90-95 százalékban csökkenteni lehet a remegést. Ezt a nagyon korszerű eljárást más betegségek gyógyítására is használni lehet, ráadásul az OEP finanszírozza. De sokan, még az orvosok között sem ismerik a módszert, így számos beteg csak későn vagy egyáltalán nem jut ehhez a lehetőséghez. A János Kórház szakemberei ezért is tartották fontosnak ezt a csütörtöki nyílt napot, ahol sok érintettel többek között ezt az eljárást is megismertethették.

A Parkinson-kórban szenvedők világnapjává 1997-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet április 11-ét. Azért épp ezt a napot, mert a betegség tüneteit hivatalosan először leíró angol orvos, James Parkinson ezen a napon született.