• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szálló por: hétvégén fellélegezhetünk!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nem a levegő minősége lett rosszabb Budapesten, hanem a határértékek szigorodtak radikálisan október 25-étől.

Tegnap életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata Budapesten, mivel szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm/m3).

A Főpolgármesteri Hivatal ismét felkéri a budapestieket, hogy önkéntesen korlátozzák a kétütemű benzinmotorral és dízelmotorral hajtott gépjárművek valamint a szén- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Felkérjük a szilárd- és olajtüzelésű erőművek üzemeltetőit, hogy önkéntes intézkedéssel kibocsátásukat 25 százalékkal korlátozzák. További intézkedésig tilos a nyílt téri égetés Budapesten.

A rákospalotai Hulladékhasznosító Műben már bevezették az önkéntes korlátozást és üzemen kívül helyezték az egyik kazánt. Budapest egész területén tilos a nyílt téri égetés. Az előrejelzések szerint nem várható a szálló por koncentráció további romlása, így újabb korlátozásokat várhatóan nem kell bevezetni.

A mai napon is fennáll az a feltétel, amit az új jogszabályok rögzítenek. A fővárosi légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján, a szálló por (PM10) mért adatai a mai napon a város több pontján is meghaladják a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), így például a Teleki téren, az Erzsébet téren és Nagytétényben.

Az OMSZ előrejelzései szerint a nap folyamán a főváros térségében nem várható a szállópor koncentráció romlása. Hétvégén, a forgalom és az ipari termelés csökkenése miatt javulásra lehet számítani.

A helyzet értelmezéséhez fontos tudni, hogy nem a levegő minősége lett hirtelen rosszabb Budapesten, hanem a határértékek szigorodtak radikálisan október 25-étől. Egy hete az Európai Unió legszigorúbb szabályozása érvényes Magyarországon, csak Svájcban van hasonló. A kötelezően figyelt légszennyező anyagok határértékeit miniszteri rendelet rögzíti a környezetvédelmi törvény szerint, ez változott a közelmúltban.

Az új helyzetben gyakrabban lesz szükség szmogriadóra. A Főváros betartja és betartatja a jogszabályokat, és novemberben elkészíti a levegőtisztasági-rendelet új helyzetnek megfelelő végrehajtási utasítást. Néhány ponton a rendelet szövegét is módosítani kívánja a Főváros, mert a megalkotás óta sok körülmény megváltozott: például megépült az M0-ás körgyűrű pesti szakasza, így van hová kiszorítani az átmenő-forgalmat.

A budapesti levegő minősége jelentősen javult a rendszerváltás óta, ma megfelel az európai nagyvárosi átlagnak. A nehézipar visszaszorulásával a legtöbb szennyező anyag (pl. kéndioxid, nitrogénoxidok) koncentrációja csökkent az elmúlt 10-15 évben. A legnagyobb problémánk ma már a szálló por, így a Főváros is elsősorban ennek visszaszorítására koncentrál. Többek között ezért építettük meg a rákospalotai füstgáztisztítót, ezért szigorítottuk a közelmúltban a teher-gépjárművek behajtását és ezért tiltjuk ki szinte az egész városból őket januártól.