Olyan kamerát használtak, amely mérni képes a bőr színárnyalatait, fényességét.
A brit St. Andrews Egyetem kutatói hat héten át követték nyomon 35 ember zöldség- és gyümölcsfogyasztását, továbbá arcuk "külcsínének" alakulását, amelyről fotósorozatot készítettek. Akik átlagosan 2,9-szer több többet ettek - mint korábban - a növényi táplálékokból, azok egészségesebbnek tűntek másfél hónap elteltével, akik pedig 3,3-szer többet tömtek magukba, azoknak az arcuk kifejezetten vonzóbbá is vált.
A kutatók nem hagyatkoztak pusztán a szemükre, hanem olyan kamerát használtak a fényképezéshez, amely mérni képes a bőr színárnyalatait, fényességét. Az egészséges arcszín eléréséhez a leghatásosabb a paradicsom, a pirospaprika, a sárgarépa, a brokkoli, a spenót és a tök. Ugyancsak befolyásolja a bőrszint az alma-, cseresznye- és áfonyaevés. Ezek a gyümölcsök vérbőséget okoznak a bőrfelületen.
"Azt hittük, hogy azoknál az alanyoknál lesz a legnagyobb a változás, akik a kísérlet előtt nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt ettek, de nem így történt: mindegyikük megszépült" - idézte Ross Whiteheadet, a kísérlet vezetőjét a The Daily Mail című brit lap. A tudós hozzátette, hogy 18-25 év közötti önkéntesek vettek részt a hathetes diétán, fehérek és ázsiaiak, és a jövőben szeretné tesztelni a jelenséget más emberi rasszokon és korcsoportokon is.