• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szex és vészhelyzet: az utólagos lehetőség

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A sürgősségi fogamzásgátlás a terhesség elleni védekezés speciális formája.

A nem kívánt terhességek kialakulása a nem, vagy nem megfelelően alkalmazott fogamzásgátlás következménye. Ide tartoznak például a fiatalok között egyre népszerűbb óvszer használatával kapcsolatos problémák vagy a fogamzásgátló tabletták szedésében bekövetkező hibák. De nem szabad megfeledkeznünk azokról az esetekről sem, amikor nem várt szexuális aktus következik be, és a fiatal kellő ismeretek hiányában nem számol a terhesség kialakulásának veszélyével és nem védekezik. A másik csoport a már kellő ismeretekkel rendelkező korosztály, akiknél a szexuális aktus viszonylag ritkán következik be, ezért nem kívánnak rendszeresen fogamzásgátló tablettát szedni. Az alkalmi kapcsolatra viszont nyitottak, és megfelelő biztonságban szeretnék azt vállalni.

Ilyenkor célszerű, ha előre felkészülnek az alkalmi fogamzásgátlásra, például óvszerrel, és szükség esetén gondolnak a sürgősségi fogamzásgátlásra, mert az óvszer esetében viszonylag gyakoriak a használatból adódó hibák. Abban az esetben, ha fennáll a veszélye a nem kívánt terhesség létrejöttének, azaz a pár nem vagy hibásan védekezett, a sürgősségi fogamzásgátlás nyújthat segítséget.

Ahogy a nevében is benne van, a sürgősségi fogamzásgátlás a terhesség elleni védekezés egyik speciális formája.

Mit jelent a sürgősségi fogamzásgátlás?
Olyan szexuális aktust követően, amikor védekezés nem történt vagy hiba csúszott a védekezésbe (pl. óvszer kiszakadás), illetve kriminális esetekben, néhány napon belül még van lehetőség a nem kívánt terhesség megelőzésére. A módszer csak akkor alkalmazható, amikor sürgősségi fogamzásgátlásra van szükség, akkor viszont feltétlenül! Rendszeres fogamzásgátlásra nem alkalmas!

Mennyi időn belül alkalmazható?
A sürgősségi fogamzásgátlás 72 órán belül nyújt lehetőséget az említett vészhelyzetekben a megelőzéshez. Tehát van idő átgondolni a történteket és orvoshoz fordulni segítségért. Szükségtelenül nem szabad késlekedni a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazásával, mert az a módszer hatékonyságát kedvezőtlen irányba befolyásolhatja. Ha a tabletták bevételét követően 2 órán belül hányás jelentkezik, meg kell ismételni az adagot, mert valószínűleg nem szívódott még fel.

Mit tartalmaznak a sürgősségi fogamzásgátlók?
A sürgősségi tabletták sárgatesthormont tartalmaznak. Ez a speciális alkalmazásnak megfelelően (a nem védett szexuális aktust követő gyors, eredményes segítség érdekében) egy alkalommal nagyobb mennyiségű hormonbevitelt jelent, mint az utóbbi évek alacsony hormontartalmú, rendszeresen szedendő fogamzásgátló tablettáinak egy napi adagja.

Hogyan fejti ki hatását?
Attól függően, hogy mikor alkalmazzuk a sürgősségi fogamzásgátlást, befolyásolja a tüszőrepedést, megakadályozza a fogamzást és/vagy a beágyazódást. A beágyazódott, megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem hoz létre abortuszt, másrészt a késői alkalmazás esetén nem kell tartani magzati ártalomtól, tehát a terhesség kihordható.

Figyelmeztetés!
A sürgősségi fogamzásgátlás nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Ha felmerül annak a gyanúja, hogy az AIDS vagy más nemi fertőzés lehetősége fennáll, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Fontos tudni!
Ha ismét védekezés nélküli aktus követi a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazását, erre az alkalomra már nem vonatkozik a védő hatás. A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása után feltétlenül beszélni kell az orvossal, hogy a jövőben, tudatosan felkészülve a fogamzásgátlásra, hogyan lehet elkerülni a vészhelyzeteket. A sürgősségi fogamzásgátlók kizárólag orvosi vényre kaphatóak a patikákban!

Alkalmazható-e rendszeresen?
Mivel a sürgősségi fogamzásgátlás gyakori alkalmazás esetén a fogamzásgátló tablettákhoz viszonyítva alacsonyabb hatékonyságú és alkalomszerűen nagyobb mennyiségű hormonbevitelt jelent, ezért nem alkalmas rendszeres fogamzásgátlásra.

Legolvasottabb cikkeink