• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szolnokon volt az egészségé a város

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Csaknem négymillió forintot gyűjtöttek a szolnokiak a helyi kórháznak az Egészségvároson.

A szolnokiak megmutatták mennyire fontos számukra az egészség, és mennyire összetartóak: részvételükkel 1.774.500 forintot érő pontot gyűjtöttek a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet számára, így a nap végén összesen 3.774.500 forintot vehetett át az intézmény főigazgatója a Richter képviselőjétől a szombati Egészségnapon. 

A nap folyamán több mint kétezer szűrést és tanácsadást végeztek a szakemberek és több mint ötszáz esetben hívták fel a résztvevők figyelmét a további vizsgálatok vagy kezelések szükségességére. Az idejekorán felismert tünetek segítségével a betegségek megelőzhetők vagy eredményesen kezelhetők. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik június 9-én ellátogattak a Kossuth térre.

A szolnokiak aktivitása és összetartása kiemelkedő volt: több mint kétezer ember fordult meg a nap folyamán a rendezvényen. A változatos táncprodukciók és szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni szakemberek előadásaitsokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban.

A szolnokiak érdeklődése nemcsak az előadások és a tanácsadások iránt volt magas, több százan próbálták ki a BMI-t, testzsírt, magasságot és testsúlyt mérő gépet is a Richter referenciapatikát bemutató sátorban. A legtöbben a vérnyomásukra, valamint a vércukor- és koleszterinszintjükre voltak kíváncsiak. Ezek a kardiológiai szűrések különös jelentőséggel bírnak hazánkban, hiszen minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűrésen résztvevő szolnoki lakosok több mint 27%-ánál mértek magas koleszterinszintet, ami igen magas szám. Ha a koleszterin értéke a normálisnál nagyobb mértékben fordul elő, megnöveli korunk leggyakoribb betegségének az érelmeszesedésnek a kockázatát.

A csontsűrűség-mérésen résztvevők közül, a szakemberek majdnem minden második embernél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve a 40-50 éves korosztályt érinti. A bőrgyógyász szakemberek a vizsgálaton résztvevők több min felénél állapítottak meg elváltozásokat; leggyakrabban bőr- és körömgomba fertőzések tüneteivel. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Pedig az idejekorán felismert daganatos elváltozás megszelídíthető, jól kezelhető. A PSA vizsgálat nagy segítséget jelent a felismerésben, mert maga a betegség a korai, jól kezelhető szakaszban még nem ad tüneteket.

Az ingyenes prosztata (PSA) vizsgálaton résztvevők közül 12 esetben mértek olyan eredményeket a szakemberek, amelyeknél további vizsgálatokra van szükség.A negyedik éve zajló országos rendezvénysorozat keretében a tanácsadások mellett sokan vettek részt az elsősegélynyújtás bemutatón és oktatáson is, köztük a hatszoros aerobik világbajnok Katus Attila is: ,,Elsősegélynyújtással statisztikailag jó eséllyel találkozik az ember az élete során. Mivel időnk nagy részét a családunkkal, szeretteinkkel töltjük nagyon fontos, hogy mindent megtehessünk mások életének megóvásáért, megmentéséért. Mint életmódszakértő természetesen mindig a megelőzésben hiszek, testmozgásban és a szűréseken való részvételben, de nagyon fontosnak tartom, hogy ha újraélesztésre kerül a sor, akkor mindenki tudja a teendőt, hiszen minden másodperc számít ilyenkor."

A nap végén Dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója 3 .774.500 forintos adományt vehetett át Beke Zsuzsától a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatójától.

Az Egészségváros szeptemberben újabb három helyszínre érkezik: Tatabányán, Egerben és Budapesten folytatódik a programsorozat. Részletes információt a www.egeszsegvaros.hu honlapon olvashatnak majd az érdeklődők.