• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szoptatás vagy cumisüveg?

Egészségmagazin Forrás: Medipress

Egymásnak ellentmondó üzeneteket kapnak az édesanyák arról, hogy a szoptatás, vagy a tápszeres táplálás jobb a kisbabáiknak.

Szülés után az amerikai kórházakban azzal az üzenettel bocsátják haza a kismamát, hogy a gyermekének a szoptatás a legjobb, ugyanakkor ingyenes tápszermintát is kapnak, továbbá kedvezményes tápszervásárlási kupont is.

Annak ellenére így történik, hogy a Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ állami tisztviselői ellenzik a tápszerminták osztogatását a kórházakban, csakúgy, mint az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, a Szülészek és Nőgyógyászok Szakmai Kollégiuma és az Egészségügyi Világszervezet.

Egy cikkben a Bostoni Orvosi Egyetem munkatársa, Anne Merewood és kollégái azt állították, hogy a tápszerminták osztogatása „zavaró, oda nem illő, mivel igen széles az ellenzők tábora. Bátorító viszont az a tendencia, mely szerint ezt a gyakorlatot a jövőben talán felszámolják."

Habár az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia az első hat hónapra kizárólag a szoptatást javasolja, a becslések szerint ez csak a gyermekek 11 %-ánál valósul meg. A kórházban a gyártók és a személyzet által osztogatott ingyenes tápszerminták kimutathatóan aláássák a szoptatást. Egyre több kórház kezd azonban felhagyni ezzel a gyakorlattal.

2006 októbere és 2007 márciusa között Merewood és kollégái 1295 kórházat vizsgáltak meg a 21 keleti államban, és Columbia körzetében az ingyenes termékminták osztogatásának gyakorlatával kapcsolatban. A kórházak durván 94 %-a ismerte el, hogy teríti a tápszermintákat. New Hampshire-ben a kórházak 70 %-a tesz így, New Jersey-ben, Marylandben, Mississippiben, Nyugat-Virginiában és a Columbia körzetben viszont az összes.

A kutató szerint jó hír, hogy 1979 és 2006 között nem nőtt jelentősen a gyakorlatot folytató kórházak száma. A 80 intézmény közül, ahol már nem osztogatnak tápszercsomagokat, 20 kórház még 2000 előtt hagyott fel ezzel a szokással, a maradék 60 pedig 2000 után.

Legolvasottabb cikkeink