• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Társadalmi célú reklám keresi gazdáját

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Amikor a „Csendet kérek! mást jelent egy forgatáson... Kisfilmek az ő valóságukról.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) megbízásából társadalmi célú kisfilm-sorozat készült azzal a céllal, hogy bemutassa a Magyarországon újdonságnak számító fejlesztést, a KONTAKT Tolmácsszolgáltatást. A szolgáltatás elősegíti a siket és halló társadalom közötti kommunikációt, amely hatalmas lépést jelenthet a siketek és nagyothallók társadalmi integrációjában.

Az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló projektnek köszönhetően a KONTAKT Tolmácsszolgálat lehetővé teszi a siketek és nagyothallók számára a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli önálló ügyintézést, megkönnyítve társadalmi integrációjukat és növelve munkaerő-piaci esélyeiket. A videó alapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálat segítségével kommunikációjuk akadálymentessé válik úgy a munkahelyeken, mint az oktatásban, az egészségügyben, vagy bármely közszolgáltatás igénybevételekor. A program keretében eddig közel 1000 lelkes önkéntes teszteli már a rendszert, akik tapasztalataikról és a szolgáltatás használata során felmerülő igényeikről beszámolva maguk is hozzájárulhatnak a szolgálat fejlesztéséhez és véglegesítéséhez.

Reklámfilmekkel népszerűsítik a szolgáltatást
A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a KONTAKT Tolmácsszolgálatát népszerűsítő kampányának keretében elkészítette 3 kisfilmjét, melyben mindennapi élethelyzetek elevenednek meg, nem mindennapi körülmények között: főhőseink ugyanis hallássérültek, akik a KONTAKT Tolmácsszolgálatának segítségével küzdik le a felmerülő akadályokat, nem kevés humorral fűszerezve. Nem számít, hogy egy kisebb balesetről, egy egyszerű lakberendezési nehézségről vagy éppen egy örömteli pillanatról van szó, a KONTAKT Tolmácsszolgálat minden helyzetben készséggel segíti a szolgáltatást igénybe vevő felhasználót.

A film elkészítésével megbízott Brand Avenue felkérésére Spáh Dávid rendező és testvére, Spáh Károly operatőr, a siket, nagyothalló szereplőkkel és stábtagokkal közösen egy olyan példátlan társadalmi összefogás részesei, akik energiájukat és idejüket nem sajnálva vettek részt a forgatáson. A résztvevők nagylelkű felajánlása és támogatása nélkül ezek a filmek nem készülhettek volna el.

„A siketek világa teljesen más élményt nyújt egy halló számára. Rendezőként meg kellett szoknom, hogy egy forgatáson nincs például végszó, egy szereplő csak arra reagál, amit lát. Már az első próbák alkalmával világossá vált, hogy ezen a forgatáson a stábnak el kell térnie a megszokott munkamenettől, ami egy teljesen új kihívást jelentett számunkra. Az operatőrünknek sem volt egyszerű dolga, hiszen a szereplők instruálásához nekem is oda kellett kuporodnom a kamera mögé, hogy mindig időben jelezhessek a szereplőknek. De hála a szereplőink türelmének, kitartásának és legfőképpen elszántságának, sikerült mindent az eredeti tervek szerint befejeznünk." – mondta Spáh Dávid. Hozzátette, hogy rendezőként forgatott már mozgássérültekkel, autistákkal, sőt még látássérültekkel is, de talán soha egyik film sem helyezte középpontjába ilyen rendhagyó módon a témát, hiszen most a hangsúly az új rendszer nyújtotta lehetőségen van, ami megoldást és egyben feloldást ad az élet apró és a filmekben is megelevenedő kis bosszúságaira.

A filmek nem csupán a siket és nagyothalló társadalom tagjait hivatottak megszólítani, bár elsődleges céljuk mégis a szolgáltatás népszerűsítése, ugyanakkor a kampány „Értjük egymást" szlogenje is hűen tükrözi, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a siketek társadalmi integrációjának elősegítésére és a halló társadalom érzékenyítésére, a szolgáltatással egy kommunikációs hidat képezve a hallók és a hallássérültek között.

A SINOSZ keresi azon televíziós csatornákat, akikkel együtt tud működni a társadalmi célú kisfilmek sugárzása érdekében, de bízik abban, hogy a nagyközönség szeptemberben már találkozhat a filmekkel.