• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tinédzser empátia: agyátépítés miatt zárva

Egészségmagazin Forrás: MTI

A tinédzserek kevésbé fogják fel cselekedeteik következményeit, más szóval empátia központjuk "agyátépítés miatt zárva van".

Brit agykutatók szerint a tinédzserek azért önzőbbek mint a felnőttek, mert döntéseik meghozatalakor más agyterületeket használnak, nem fejlődött még ki "empátia központjuk", jogászok pedig ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy ezt figyelembe kell venni a fiatalkorú bűnözők elleni eljárások során is.
A kutatók szerint ugyanis a tizenéves korban jelentős fejlődésen esik át az agy, ekkor alakul ki a gondolkodásmód, és éppen a döntéshozatallal és mások érzéseinek felismerésével foglalkozó területeken nő jelentősen az idegsejtek közötti kapcsolatok száma.

Sarah-Jayne Blakemore neurológus (University College London) tomográffal 19 serdülő (11-17 éves) és 11 felnőtt (21-37 éves) személy agyterületeinek aktivitását figyelte meg, miközben döntési helyzetekről kérdezte őket. A kutatási eredményeket a Brit Tudományfejlesztési Társaság Norwich-ban rendezett fesztiválján ismertették.

Blakemore és munkatársai úgy találták, hogy tizenévesek agyuk hátsó részét, az úgy nevezett "superior temporal sulcus"-t használták. Ezzel szemben a felnőtteknél a döntések az elülső agyterületen (prefrontal cortex) születnek.

A hátsó agyterület csak nagyon egyszerű viselkedési reakciók feldolgozására képes, az első terület viszont arra is tud figyelni, hogy a döntések milyen hatással lesznek másokra. Úgy is mondhatni, hogy a tinédzserek kevésbé fogják fel cselekedeteik következményeit, más szóval empátia központjuk "agyátépítés miatt zárva van". Evolúciós magyarázat szerint serdülőkorban még teljes a szülőktől kapott ellátás, elég az utódnevelési korszaktól kezdve tekintettel lenni másokra.

Blakemore egy másik kísérletben 112 (8 és 37 év közötti) személyt kérdezett: a másokban keltett pozitív vagy negatív hatást kellett megsaccolniuk (például "mit érezne a barátod, ha nem hívnád meg a party-ra?"). Érdekes módon koruk előrehaladtával a megkérdezettek egyre gyorsabban válaszoltak.

Sam Lewis (Leeds egyetem) fiatalkorú bűnözőkkel foglalkozó jogszakértő úgy látja, hogy Nagy-Britanniában érezhető bizonyos eltolódás a gondoskodó szemlélettől a fiatalkorúak felelősségre vonásának és büntetésének irányába. Félő, hogy Dr. Blakemore és mások ezzel kapcsolatos aggályait félresöprik a politikusok - írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

Legolvasottabb cikkeink