• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tíz gyakran hamisított élelmiszer

Egészségmagazin Forrás: HENT Hírlevél

Egyes élelmiszerek esetében gyakran fordul elő fogyasztókat megtévesztő visszaélés.

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) Food Fraud Database (FFD) néven adatbázist vezet a valaha felmerült élelmiszeripari visszaélésekről, a Mother Nature Network ezek alapján szedte össze, mely élelmiszerek esetében jelentkeznek leggyakrabban a problémák. Lássuk a listát, amelyet a nokamu blog tett közzé.

1. Narancslé
Bár azt gondolnánk, hogy a narancslé nyilván narancsból készül, az FFD adatai szerint rendszeres, hogy répacukor, kukoricaszirup, kálium szulfát, grapefruit darabok, narancspép és más egyéb összetevők keverékéből állítják elő a kívánt narancs ízt.

2. Méz
A mézet magas kereskedelmi ára miatt hamisítják előszeretettel. Jellemzően különféle cukrokkal dúsítják a mézet, esetleg cukorsziruppal etetik a méheket, de az sem mindegy, hogy sokszor nem ellenőrzött méhészetből származik a termék.

3. Szarvasgomba olaj
Trendi éttermek és menő szakácsok használják, de a hétköznapi üzletekben kapható szarvasgomba olaj többnyire olívaolaj és ízfokozó hozzáadásával készül.

4. Tej
Valószínűleg nincs olyan, aki ne hallott volna a kínai melamin botrányról, de azt sem árt tudni, hogy a melamin csak egy szennyező a sok közül, amit hamis tejipari termékben eddig találtak. Az FFD adatai szerint formaldehid, mosószer, gépolaj, keményítő, faggyú és más a tejbe nem való anyagok nyomait is kimutatták már ezekben.

5. Hal
Az amerikai hatóságok szerint a termékcsoport esetében a hal fajtáját vagy származási helyét illető megtévesztő címkézés a leggyakoribb probléma, de az is előfordul, hogy a boltokba kerülő halak húsában szennyező anyagokat, például higanyt mutattak ki.

6. Áfonya
Az egyik olyan gyümölcs, aminek egészségügyi hatásairól csupa jókat hallani, ám amely az élelmiszerekben az ínycsiklandó csomagolás ellenére sokszor csak mesterséges ízesítő és cukor keverékeként kerül csak bele.

7. Sáfrány
Egzotikus és drága fűszerről lévén szó a sáfrányt is gyakorta hamisítják. A hamisítványok jellemzően körömvirág, kurkuma, szárított hagyma, gipsz, glicerin vagy például keményítő hozzáadásával készülnek.

8. Olíva olaj
A tej és méz mellett szintén az a termék, amelynek hamisításáról sokat hallunk. A hamisítványok esetében jellemző, hogy olasz termékként próbálják eladni a nem olasz olajat, hogy extra szűzként tüntetik fel a gyengébb minőségű terméket, esetleg közönséges étolajat színeznek meg, hogy az olíva olajnak tűnjön.

9. Gránátalma
A gránátalmából készült gyümölcslevek szintén a társított egészségügyi értéknek köszönhetik, hogy a hamisítók körében is népszerűek. Ezen termék esetében is sok a szintetikus, nem gyümölcsalapú, mesterséges ízesítőkkel készített „egészséges" ital.

10. Kávé
Az, hogy a kávénkban ne legyenek szennyező anyagok gyakorlatilag csak azzal védhető ki, ha magunk őröljük a kávészemeket. A készen kapható őrölt kávéban gallyak, maghéjak, kukorica, árpa és más gabonák, égetett cukor, glükóz és keményítő nyomait is kimutatják.