• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Varga Péter Pál: szükséges a második szintű biztosítási rendszer

Lapszemle 2021.03.23 Forrás: inforadio.hu
Varga Péter Pál: szükséges a második szintű biztosítási rendszer

A leveleimre egyelőre nem jön válasz, járvány van, utasítások vannak. Biztatást kapok, de pénzt nem.

A következő két hétben a Covid-osztályon minden felszabaduló ágyra új beteg érkezik – mondta Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Az intézményvezető szerint ki fog tartani a magyar egészségügy, de nagyon oda kell figyelni a dolgozók kiégési szindrómájára is. A várólisták szükségszerűen hosszabbodni fognak, erre a járvány leküzdése után külön figyelmet kell fordítani.

A szakdolgozói létszám jelenti a legnagyobb gondot a koronavírus-betegek ellátásában, mivel nem tudnak további munkaerőt bevonni, így az egy főre jutó munkateher növekszik. Az intézmény már a járvány kitörésekor, tavaly márciusban felajánlotta kapacitásait a kormánynak, és alig két és fél hét alatt fel is állított egy járványkórházat, teljesen szeparálta a gerincsebészeti ellátásokat a Covid-osztályoktól, amelyek már két és fél emeletet foglalnak el a Királyhágó utcai kórházi épületben.

Mint Varga Péter Pál fogalmazott, szeparált a személyzet is, de a súlyos mentális terhelés miatt rendszeresen forgatják a szakembereket a Covid- és a gerincellátás között. Az orvosaik az általános orvosi diplomával megszerzett tudásukat hasznosítják, az intenzív osztályon szükséges szakértelmet az aneszteziológusok biztosítják. Ezenkívül három szerződött infektológusuk is van. A dolgozói létszámot még úgy pótolják, hogy a gyógytornászok, beteghordók, asszisztensek is besegítenek - ápolósegédként.

Közben a kiégési szindrómával is kell foglalkozni, a pszichológusaink egyik fele a betegekkel foglalkozik, a másik a dolgozókkal” – mondta az igazgató.

Varga Péter Pál szerint érzékeny kérdés ugyanakkor a finanszírozás ügye, mert tavaly március óta vesznek részt az ellátásban, rendszeresen lejelentik a költségeiket, de eddig még egyetlen forint kompenzációt sem kaptak az államtól. Sőt, szeptemberben 15 dolgozót elvezényeltek az intézményből, akiknek viszont továbbra is ők fizetik a bérét, a más kórházban teljesített a túlórát és a járványpótlékot is.

„A leveleimre egyelőre nem jön válasz, járvány van, utasítások vannak. Biztatást kapok, de pénzt nem. Az, hogy működik még az intézmény, a készpénztartalékainknak köszönhető, különben már régen bezárhattunk volna” – mondta.

Beszélt az állami és a magánegészségügy finanszírozásáról is, a közös működés kialakításán több munkacsoport is dolgozik. Varga Péter Pál szerint szükség van a két rendszer egymás mellett élésére, úgy látja, amikor a közfinanszírozott ellátást tervezi a kormány, akkor fel kell azt is mérnie, hogy hol számíthat a magánegészségügyre. Például a diagnosztikai, a foglalkozás-egészségügyi vagy a kórbonctani, szövettani szolgálgatások főleg magáncégek kezében vannak, és például a nagy területi egyenlőtlenségeket is a magánszolgáltatók bevonásával lehetne kiegyenlíteni.

„A kormányzatnak szembe kell néznie azzal, hogy szükséges a második szintű biztosítási rendszer, amely lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos ellátásokhoz gyorsabban, magasabb minőségben lehessen hozzájutni. De vannak olyan új terápiák is, amelyeket az állami finanszírozás még nem támogat, ilyenkor a modern ellátás csak a magánszolgáltatónál érhető el, és ehhez ezzel a biztosítással lehet forrást biztosítani” – mondta az igazgató. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink