• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Veszélyes baktérium fenyegeti a homoszexuális férfiakat

Egészségmagazin Forrás: Medipress

Az aktív szexuális életet élő homoszexuális férfiak körében 13-szor gyakrabban fordult elő a veszélyes infekció.

Az Annals of Internal Medicine című folyóirat közleménye szerint a homoszexuális, szexuálisan aktív férfiak vannak a legnagyobb veszélyben a számos antibiotikummal szemben ellenálló Staphylococcus aureus baktérium fertőzés szempontjából.

Az ún. methicillin rezisztens Staphylococcus aureusok (MRSA) egyre inkább elterjedt kórokozónak számítanak, és mostanra már új, egyéb antibiotikumokkal szemben is ellenálló baktériumtörzsek alakultak ki. Az egyik ilyen új törzset USA300-nak nevezték el, mely előfordulásáról, terjedéséről és járványtanáról két évig tartó vizsgálat készült bostoni és San Fransiscó-i járóbeteg szakrendeléseken, valamint kórházakban.

A Kalifornia Egyetem kutatói megállapították, hogy a veszélyes baktériumtörzs szoros bőrkontaktussal, szexuális érintkezéssel terjedhet, és a bőr és bőr alatti szövetek megfertőzésével tályogokat, és akár életveszélyes fekélyeket okozhat. San Fransiscóban átlagosan 26 USA300 fertőzés jutott 100,000 emberre, ám 8 szomszédos körzetben, ahol több homoszexuális pár élt, magasabb volt az esetszám. Az aktív szexuális életet élő homoszexuális férfiak körében 13-szor gyakrabban fordult elő a veszélyes infekció.

A fertőzés kockázatát nem befolyásolta esetleges korábbi MRSA fertőzés, vagy az MRSA kezelésére szolgáló clindamycin használata, és a fertőzöttség az AIDS-szel sem mutatott összefüggést. A leginkább érintett bőrterületek közé tartozott a fartájék, nemi szervek és a gát bőre. Bostonban kizárólag homoszexuális férfiak között fordult elő az MRSA USA3000 változata.

A kutatók aggodalmukat fejezték ki, mivel szerintük az MRSA bármikor elterjedhet a normális populációban is. A kutatás vezetője, Dr. Binh Diep elmondta, hogy ezek a nagyon ellenálló baktériumtörzsek gyakran okoznak fertőzést a homoszexuális férfiak körében, különösen a szexuális együttlét során szorosan érintkező bőrfelületeken, ám mivel kevésbé közeli kontaktussal is terjedhetnek, a többi ember sincs teljes biztonságban. A fertőzésnek kitett területek alapos szappanos lemosása azonban megelőzheti a súlyos betegséget. Henry Chambers professzor (San Fransiscói Egészségügyi Központ), aki szintén részt vett a kutatásban, hangsúlyozta, hogy a gyors diagnózis és az időben megkezdett megfelelő kezelés döntő lehet a fertőzés leküzdésében.

Legolvasottabb cikkeink