• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Zöldhályog: gyógyíthatatlan, de kezelhető

Egészségmagazin 2019.03.07 Forrás: Budai Szemészeti Központ
Zöldhályog: gyógyíthatatlan, de kezelhető

A Zöldhályog Elleni Küzdelem Világnapján hívják fel a figyelmet: a zöldhályog okozta vakság elkerülhető!

A zöldhályog ma a vakság második leggyakoribb oka, a becslések szerint jövőre 79,6 millió glaukómás lesz a Földön, közülük 11,2 millióan meg is vakulnak. A glaukóma visszafordíthatatlan látáskárosodást okoz, nem gyógyítható, de szűréssel korán felismerhető, és kezeléssel, rendszeres orvosi ellenőrzéssel szinten tartható. Genetikai faktorok is szerepet játszanak a kialakulásában, ezért azokban a családokban, ahol van zöldhályogos, még fontosabb a szemvizsgálat – hívja fel a figyelmet a Zöldhályog Elleni Küzdelem március 6.-i Világnapja kapcsán Dr. Mészáros Franciska, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A zöldhályog ma a vakság második leggyakoribb oka világszerte, ami elsősorban annak tudható be, hogy alacsony a tudatosság ezzel a betegséggel és következményeivel kapcsolatban. Az elsődleges, nyitott zugú glaukóma ritkán jár szemfájdalommal vagy egyéb szemészeti tünettel, és az okozott látásromlás is hosszú ideig észrevétlen maradhat a beteg számára. Ezért fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat, főleg, ha a családból már ismert a betegség.

„A szemben folyamatosan keletkező csarnokvíz termelődése és elvezetődése közötti egyensúly megbomlik, ami szemnyomás emelkedéshez vezet, de ismeretes a ritkább, normotenzív glaukóma forma is, ahol a látóidegfő károsodása normál tartományú szemnyomás mellett jön létre. A diagnosztizált pácienseknek első körben szemnyomás csökkentő szemcseppekkel állítjuk be a terápiát. A cél egy olyan szemnyomás elérése, amely mellett nem súlyosbodik a betegség, vagy csak olyan lassan, hogy a várható élettartamban nem okoz látásromlást. A szemcseppekkel való konzervatív kezeléssel elérhető és hatásos a glaukóma kontroll alatt tartása a legtöbb páciensnél. Akiknél ez nem elegendő, ott lézeres vagy sebészeti kezelés válhat szükségessé" – magyarázza Dr. Mészáros Franciska.

A becslések szerint 2020-ra 79,6 millió zöldhályogos lesz világszerte, akik közül várhatóan 11,2 millióan a szó szoros értelmében vakok lesznek. Bár sokan azt gondolják, hogy a probléma az idős korosztályt érinti csak, ez nem így van. "A betegség lehet veleszületett is, azonban az előfordulás gyakorisága valóban nő a korral. Különösen a 40 év felettiek esetében ajánlott az évenkénti szűrővizsgálat.

Legolvasottabb cikkeink