• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

10 éves a Pozitron-Diagnosztika Központ

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Kókay András ügyvezető igazgatót a Központ sikereiről kérdeztük az évfordulón.

2005. június 7-én avatták fel a budai Pozitron-Diagnosztika Központot, azóta közel 43 ezer PET/CT és 5 ezer kardio-CT vizsgálatot végeztek. Milyen eredménnyel?
- Úgy érzem, az alapításkor, 2004-ben meghatározott célokat mára kiválóan sikerült megvalósítani, és a Pozitron-Diagnosztika története megmutatja, hogy a magántőkéből megvalósuló, szakmailag elkötelezett diagnosztikai ellátásnak van helye a magyar egészségügyben. Már a központ tervezésekor is befektetői elvárás volt, és azóta sem adtuk alább, hogy szakmai kompromisszumoktól mentes, az európai élvonalnak megfelelő folyamatokat működtessünk, a nemzetközi elvárásoknak megfelelő diagnosztika és leletezési tevékenység valósuljon meg nálunk, és ügyfeleink a kiváló szolgáltatási minőség és a kényelem mellett szakmai maximalizmussal találkozzanak nálunk – tekintet nélkül arra, hogy az egészségbiztosító finanszírozza vizsgálatukat vagy térítési díjat fizetnek.

- Mi volt a stratégia a központ indulásakor?
- A központ megalakulásakor az volt a cél, hogy a nagy, drága és modern diagnosztikai eljárás a szükséges befektetési háttérrel és optimális működési folyamatokkal megvalósuljon és a közfinanszírozásban teret nyerjen. Az induláskor már szakmailag bizonyított volt az az állítás, hogy a jó onkológiai terápia a megfelelő diagnózissal kezdődik, és azóta is azt emelik ki a PET/CT-diagnosztika legfontosabb tulajdonságaként a nemzetközi szakcikkek, hogy költséghatékonyabbá teszi az onkológiai terápiát.

- Tíz évvel ezelőtt nem volt egyértelmű a központ sikere, hiszen nem azonnal kaptak egészségbiztosítói finanszírozást.
- Valóban, néhány hónapnak el kellett telnie, míg az egészségpolitika, majd az egészségbiztosító eldöntötte, hogy megfelelően téríti a PET/CT-vizsgálatokat. Az igény azonban az első pillanattól kezdődően akkora volt, hogy a meghatározó intézmények számára 500 vizsgálatot ajánlottunk fel. Emellett a térítéses vizsgálatok száma is jelentős volt, így már az első pillanattól hozzájárulhattunk a daganatos betegek primer diagnózisához, illetve a terápia nyomon követéséhez.

- Hová fejlődött egy évtized alatt a PET/CT-diagnosztika?
- Ma évente közel 6 ezer vizsgálatot végzünk, ezzel elérjük az egy géppel, két nyújtott műszakban végzett tevékenység kapacitáshatárát. Ezért érdemes lesz jövőre egy új berendezésen elgondolkodnunk. De nem csak a diagnosztikában vagyunk az ország meghatározó központja, ugyanis radiofarmakon gyártásunk egyértelműen piacvezető Magyarországon. Saját központunk mellett háromórás körben több magyar és külföldi központot látunk el költséghatékonyan előállított FDG radiofarmakonnal, amelyet közúton juttatunk el a célállomásra. A szállítási és gyártási rugalmasságunk azt eredményezte, hogy bizonyos piacokon legnagyobb osztrák versenytársunknál jobb áron és szállítási feltételekkel tudunk radiofarmakont szállítani. Gyógyszergyártási minőségbiztosításunkat OGYEI rendszeresen ellenőrzi és az előírásoknak maximálisan megfelelőnek találja.

Folyamatainkat jellemzi az a tény is, hogy jelentősebb betegpanasz, kártérítési ügy az elmúlt tíz évben nem volt, ami egészségügyi szolgáltatónál meglehetősen ritka.

- A PET/CT-diagnosztika mellett másik meghatározó szakterületük a kardio-diagnosztika. Itt milyen eredményeket értek el?
- 2006-ban Kiss Róbert Gáborral és Kerecsen Gáborral, egy 16 szeletes Siemens CT-berendezésen indult kardio-CT programunk, aminek a 2008-ban az akkor a világ legmodernebb CT-berendezésének számító, kettős sugárforrású CT beszerzése adott jelentős lökést. A kardio-CT vizsgálatokkal nálunk megszerzett tapasztalatok tették később lehetővé, hogy a meghatározó kardiológiai központokban teret nyert a kardio-CT diagnosztika. Így büszkék lehetünk arra is, hogy nem csak a PET/CT magyarországi elterjesztéséhez, hanem a kardio-CT vizsgálatok térnyeréséhez is hozzájárulhatott a Pozitron-Diagnosztika. Ez a terület még mindig nagyon fontos számunkra, évente több száz vizsgálatot végzünk.

- Hogyan tovább?
- Mi PET/CT diagnosztika és a kardio-CT specialistái vagyunk és azok is maradunk. Nincs más feladatunk, mint tíz éve: a világszerte tapasztalható trendek átültetése a magyar egészségügy világába. Egyik markáns feladatunk az onkológiai terápiák jobb nyomon követésének megvalósítása, az eredmények alapjának esetleges terápiaváltás értékelése, és ezzel a kemoterápiás megtakarítást érjünk el. A másik fókusz az új radiofarmakonokkal történő vizsgálatok megvalósítása. Az európai uniós szabályozás ugyanis úgy változik 2016-tól, ami lehetővé teszi számunkra a rövid felezési idejű, ezért központunkból nem szállítható, de itt felhasználható, speciálisabb radiofarmakonok előállítását és PET/CT-diagnosztikában történő alkalmazását.

 -Mit adott az elmúlt tíz évben a Pozitron a magyar egészségügynek?
- A Pozitron-Diagnosztika az első olyan magánberuházás volt, amely nem elsősorban a térítéses betegellátásra, hanem a közfinanszírozásra épült, és abban ért el jelentős szakmai sikereket. Egyedi volt ez a beruházás abból a szempontból is, hogy egy magyar befektető fordított rá több mint kétmilliárd forintot tíz évvel ezelőtt, és egészségügyi számára jelentős szakmai, az ország számára jelentős erkölcsi hasznot eredményezett. Mindezt úgy, hogy az egészségbiztosító által egy vizsgálatra kifizetett finanszírozás évről-évre folyamatosan csökkent, és messze az európai PET/CT finanszírozási díjak alatt található. De legtöbbet a betegek nyertek, hiszen az elmúlt tíz évben több mint 40 ezer beteg onkológiai terápiája vált pontosabbá.

- A befektető-tulajdonos elégedett a beruházással?
- Erről őt kellene megkérdezni. Én csak azt látom, hogy a Pozitron-Diagnosztika azért is lett sikeres, mert a befektető nem egészségügyi szakember, hanem a gazdasági életben szocializálódott, és a legegyszerűbb közgazdasági alapelveket és logikus működést vette figyelembe, amikor kialakította a központ működését. Minden sallangtól, minden egyéni- és lobbiérdektől mentesen. Ezért úgy hiszem, nem csak a Pozitron-Diagnosztika által megtermelt társadalmi haszon jelentős, hanem a központunkban kialakított szakmailag orientált gazdálkodási módszertan is egyedi a magyar egészségügyben.

Ezt mutatja az is, hogy központunk munkatársaiban az elmúlt tíz évben minimális változás volt – hiszen a kezdetekkor megfelelő szakember segítségével válogatták össze őket. Ennek is köszönhető, hogy a klinikusok visszajelzése szerint ebben a diagnosztikai szegmensben a legjobb minőségű, kombinált nukleáris medicina és radiológiai leletek tőlünk kerülnek vissza a vizsgálatkérőkhöz. A klinikummal kialakított élő kapcsolat pedig azt teszi lehetővé, hogy a diagnosztika dinamikusan fejlődő világa és a hasonlóan aktív onkológia vagy kardiológia egymásra találjon, és a legújabb szakmai módszertant közösen próbálja ki és fejlessze tovább. Partnereink ezt az elkötelezettséget egyértelműen visszaigazolják, hiszen hozzánk küldik vizsgálatra a legtöbb daganatos beteget.

- A Pozitron-Diagnosztika a szakmaorientált befektetés pozitív példája. Hogyan fér össze a magas szakmai színvonal és a befektetői elvárások?
- Ez azért fontos kérdés, mert ha mi rosszabb minőségű, kevésbé beszédes vagy kevésbé pontos diagnosztikus leletet adunk, kevesebb beteget küldenek hozzánk az orvosok. Ez az összefüggés a PET/CT-központokban világosan tapasztalható. A szolgáltatási és leletezési minőség, valamint az élő kapcsolat a szakorvosok és a mi szakembereink között kifizetődik, hiszen többen választanak bennünket.

Legolvasottabb cikkeink