• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

1001-ek: nem emelték a szakorvosi minimálbért

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A mai napon Magyarország szakorvosai megkapták bérüket, és szembesültek azzal, hogy az semmit nem változott.

Az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport szeretné tájékoztatni a sajtót, hogy az EMMI és a Miniszterelnöki Kabinet nem teljesítette Magyarország állampolgárainak adott ígéretét - áll a szervezet lapunkhoz eljutatott közleményében.

A 781 orvos által jegyzett levelünk jelentős társadalmi érdeklődést váltott ki, számos magyar állampolgár továbbította kérdéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A leveleinkre adott hivatalos állásfoglalásban (2015.12.21. és 2016.01.04.) a Kormány tájékoztatta Magyarország polgárait, nyugtatva őket és minket egészségügyben dolgozókat is, hogy a Kormány mindent megtesz a betegellátás biztonságáért. E folyamat részeként azt ígérték, hogy januártól a szakorvosi minimálbér nettó 270.000 Ft-ra emelkedik, azaz nem lesz olyan szakorvos az országban, aki ennél kevesebbet keres. A szaktárcán kívül ezt azóta a Miniszterelnöki Kabinet is megerősítette.

A mai napon Magyarország szakorvosai megkapták bérüket, és szembesültek azzal, hogy az semmit nem változott. A képzett magyar szakorvos a szlovákiai kollégák keresetének még a felét sem kapja meg. Nettó órabérünk kevéssel haladja meg az 1000 Ft-ot.
Magyarország lakosságát és az egészségügyi dolgozóikat tehát félretájékoztatták. Nem kaptuk meg a beígért béremelést, a hálapénz továbbra is mérgezi a rendszer működését, a szaktárca pedig nem működtet széles körű kerekasztalt.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport a tiszta, kiszámítható egészségügyet állítja előtérbe, az egész ellátórendszer átvilágításában és átalakításában érdekelt. A minőségi betegellátás megteremtéséhez vezető első lépés a rendszert vállain vivő humánerőforrás minőségének biztosítása.

A végletekig kimerült egészségügyi dolgozók kizsákmányolásának azonnal véget kell vetni!

Kérjük a magyar állampolgárokat, támogassák az új orvosi mozgalmak törekvéseit egy átlátható egészségügy létrehozásában, hogy a magyar emberek a mindennapi erőfeszítéseikhez méltó, minőségi és hálapénz-mentes ellátást kapjanak!

Végezetül szeretnénk egy fontos forrást idézni, melynek minden szavával egyetértünk: „az egészségügyben dolgozóknak kiemelt szerepük van: a forráshiányos rendszert szinte már csak az ő áldozatos munkájuk tartja életben. {…} A széles körű egyeztetéseken alapuló életpályamodell kidolgozása elengedhetetlen. {…} Az ágazat egyik legsúlyosabb gondja a hálapénzrendszer. {…} Orvosainknak és szakdolgozóinknak megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülésre van szükségük: méltó munkakörülményeket, méltó bérezést kell számukra biztosítani." /A FIDESZ egészségügyi programja - 2010./

Hat év eltelt. Kérjük a Kormányt, hogy tartsa be az ígéreteit, hozza meg a politikai döntést, és haladéktalanul kezdjen bele az egészségügy krízisének megoldásába!

Az emelés nem automatikus
Éppen tegnap adta hírül az egészségügyi államtitkárság, hogy eddig 357 fiatal szakorvos igényelte és kapta meg a kiegészítést.

Mint írták: a frissen szakvizsgázott orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.

A szakorvosok támogatására - a szakvizsga megszerzését követő öt évig - az szerezhet jogosultságot, aki a Rezidens Támogatási Program Ösztöndíjaiban részesült, vagy nem részesült ugyan az ösztöndíjban, de első szakorvosi, vagy kórházi-klinikai szakgyógyszerészi szakvizsgáját 2015. augusztus 31-ét követően szerezte meg. További feltétel, hogy a pályázó a szakvizsga megszerzését követően Magyarországon, közfinanszírozott ellátás keretében teljes munkaidős foglalkoztatás mellett végezzen egészségügyi tevékenységet.

Fontos tudni, hogy a támogatás nem automatikus, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé külön benyújtott igénylést követően kaphatják meg a jogosultakat foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók. Az erről szóló közlemény itt olvashatja