• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gyógyszerészek nem akarnak patikaállamosítást

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

HGYSZ: vonják vissza az állam patika-elővásárlási jogáról szóló javaslatot!

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) nem ért egyet a kormány által benyújtott módosító javaslattal, miszerint az állam válhatna a gyógyszertár tulajdonosává, ha gyógyszerész nem kíván, vagy nem tud tulajdont szerezni. A szervezet egyeztetést kezdeményez a kormányzattal, hogy az egész gyógyszerész társadalom érdekében vonja vissza javaslatát, amely szembe megy a Magyar Gyógyszerész Kamara eddig hangoztatott álláspontjával is - tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a szövetség.

Amennyiben az Országgyűlés ebben a formában fogadja el a törvényjavaslatot, az állam tulajdonosként beléphet a patikapiacra. A korábban elfogadott kormányrendelet alapján a hálózatban működő gyógyszertárakban dolgozó gyógyszerészek igénybe vehetik a tőkealap segítségét, és így az állam a Kisvállalkozás –fejlesztési Pénzügyi Zrt. révén 5 évig tulajdonossá válna, majd ezt követően kerülne a tulajdonrész a gyógyszerészhez, amennyiben a tulajdonrész árát ki tudja gazdálkodni.

A tegnap benyújtott módosító javaslat azonban ezen is túl megy, és az állam belépését minden olyan gyógyszertárra kiterjeszti, amely nem felel meg a törvényben foglalt tulajdonosi szerkezetnek (2014-től legalább 25%-os, 2017-től legalább 50%-os gyógyszerészi tulajdon), vagyis ha nem valósul meg az elvárt tulajdonosi szerkezet a patikákat üzemeltető gazdasági társaságban, az államra száll a patikai tulajdon.

„A patikák esetében az ellátás színvonala nincs összefüggésben azzal, hogy a tulajdonos szakmai befektető-e vagy sem. A jelenlegi szabályok mellett a személyi jogos gyógyszerészek szakmai részvétele a gyógyszertár működtetésében megkerülhetetlen, mivel csak egyetértésükkel lehet szakmai döntéseket hozni. Többek között ezen követelmények biztosítják a magas színvonalú és hatékony gyógyszerellátást Magyarországon" - mondta Korodi Karolna, a szövetség elnöke.

A gyógyszerész, aki tulajdonos akart lenni, már most is az, aki pedig nem, az rendkívül nehéz helyzetbe kerül. Tapasztalataink szerint - és ezt támasztja alá a GKI legutóbbi felmérése is - a gyógyszerészek többsége nem akar tulajdonos lenni és nem szeretné vállalni a tulajdonlással kapcsolatos felelősséget és kockázatot.

Véleményünk szerint az állam számára a kórházak és a szakrendelők működtetése már most is súlyos kiadásokat jelent, és racionális szempontokat figyelembe véve a patikák átvételével újabb jelentős terhet vállalna magára. A mindenkori kormányok megoldásai, intézkedései nem vezettek eredményre a patikapiacot illetően, így a gyógyszertárak az elmúlt években rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A vaklicit következtében például, annak bevezetése óta egy gyógyszertárnak átlag havi 400-500 ezer forintos árrés kieséssel kell számolnia. A létszámrendelet a jelenlegi formájában ugyancsak további jelentős terheket ró a gyógyszertárakra. Összességében a patikák jövedelmezősége drasztikus mértékben csökkent az elmúlt években.