• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A háziorvosok felelősségét is vizsgálnák

Egészségpolitika Forrás: Elitmed.hu

A háziorvosok felelősségét is vizsgálják akkor, ha páciensük önkezével vet véget életének.

Felismerni a jeleket és segítséget nyújtani – ez lenne a legfontosabb az öngyilkosságok számának csökkenése érdekében. A Lélekben Otthon Alapítvány (LOKA) évek óta igyekszik ráirányítani a társadalom és a politikai döntéshozók figyelmét a prevencióra, most – több társszervezettel együtt – Prof. dr. Szabó Mátéhoz, az Alapvető Jogok Biztosához fordulnak annak érdekében, hogy a háziorvosok felelősségét is vizsgálják akkor, ha páciensük önkezével vet véget életének - írta az Elimed.

A több éves, tendenciózus csökkenést követően 2011-2012-ben emelkedni kezdett a befejezett öngyilkosságok száma hazánkban. Fontos kapuőri szerep juthat a megelőzésben a háziorvosoknak, azonban nehéz megnyerni őket a prevencióhoz. Míg más európai országokban a háziorvosnak jelentést kell írnia, ha páciense öngyilkosságot követ el, nálunk senki nem vizsgálja felelősségüket. Ezen is változtatnának a szervezetek az ombudsmanhoz írt panaszukkal.

Évente 2300–2500 ember lesz öngyilkos Magyarországon, ez naponta átlagosan több mint hat fő, s ezzel a számmal a világ legveszélyeztetettebb országai között vagyunk. A legtöbb öngyilkosság 1983-ban történt, azóta évről évre csökken azok száma, akik önkezükkel vetnek véget életüknek. Hazánkban százezer lakosra 25 öngyilkosság jut, a legveszélyeztetettebbek, akiknél a családban már történt öngyilkosság, huszonhatszor valószínűbb, hogy ők is azt választják problémájuk megoldásaként, amit hozzátartozójuk. A legtöbb férfi egyébként 45 és 65 éves kora között oltja ki saját életét, s leggyakrabban az idős emberek keresik fel a háziorvost a tettük elkövetése előtti egy hétben. Ő azonban vagy nem veszi észre a vészjeleket, vagy nem tud segíteni páciensének.

A szervezetek arra kérik Szabó Mátét, hogy a jogalkotó mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértésének megállapítása nyomán a jogállamiságot sértő szabályozási környezettel és hatósági gyakorlattal szemben lépjen fel, és működjön közre az alkotmányos jogokat és jogállamiságot ért sérelmek helyreállításában. A teljes cikk