• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kismamák zöme nem kapta meg a beígért kompenzációt

Egészségpolitika Forrás: MTI - ÖS

80 ezer kompenzálandóból csak 40 ezren kaptak igénylő űrlapot, és csak 19 ezren pénzt.

"A magát családbarátnak nevező kormány a 80 ezer forintos jövedelempótlék igénylésére jogosult szülők háromnegyedét nem kompenzálta január 1-ig visszamenőleg. Soha nem született ennyire kevés gyermek, ezért az LMP elvárja, hogy a kormány adja oda a kismamáknak a jogosan járó pénzt, rendezze végre a félresikerült bérkompenzáció ügyét legalább a kisgyermekekről gondoskodó, alacsony keresetű édesanyák körében" - áll a párt két parlamenti képviselője, Szél Bernadett és Ertsey Katalin által szingált, az MTI sajtószolgálatához eljutatott közleményben.

Mint írják: "Elfogadhatatlan, hogy a kormány kapkodása rendre egész csoportokat hoz lehetetlen helyzetbe, ezért ismételten kérjük: fejezzék be a kapkodást és gondolkozzanak, mielőtt cselekszenek. Ha pedig nem tudnak a családok érdekében intézkedéseket hozni, nem képesek megállítani a születésszám zuhanását, ne hívják magukat családbarátnak.

A minimálbért kereső szülők 8900 forinttal kevesebb gyedet kapnak, miközben a minimálbér legalább háromszorosát megkeresők mintegy havi 8 ezer forinttal több gyedet kapnak idén. A "családbarát" kormány ezt a helyzetet akarta rendezni a kiegészítő pótlékkal.

Bár az akkori NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága úgy számolt, hogy 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna, az OEP csak 40 ezer támogatásban részesülőnek küldte ki az igénylő lapot, közülük pedig 29 ezren küldték vissza a nyomtatványt. Szakértők szerint a rendkívül bonyolult jogszabály sokakat megoldhatatlan helyzet elé állított. A beérkezett kérelmezők közül mindössze 19 ezren kaptak január 1-ig visszamenőlegesen kiegészítést, azt is leghamarabb áprilisban.
A kormány mantraszerűen ismételgetett mondatai a "családbarát adórendszerről" hamisak. Nem családbarát, hogy az egykulcsos adórendszer miatt rosszul járt édesanyák háromnegyede nem kapta meg jogos járandóságát, de az sem, hogy azok a szülők, akik 2011. július 15. után váltak szülővé, egyáltalán nem kapnak kompenzációt.
Az LMP arra kéri a kormányt, hogy ha már egy ennyire bonyolult, átláthatatlan rendszert hoztak létre, legalább tegyenek meg mindent azért, hogy a kismamák minél hamarabb és minél egyszerűbb eljárás keretében jussanak hozzá az elmaradt kompenzációhoz. Intézkedjenek, hogy a 2011. július 15-ét követően született gyermekek után is járjon kompenzáció. Fejezzék be a kapkodást, mert a családoknak stabil, kiszámítható támogatási rendszerre van szükségük ahhoz, hogy merjenek gyermeket vállalni" - áll az LPM közleményében.

Az MSZP is a kismamák kompenzálására szólítja fel a kormányzatot
 Az MSZP arra szólítja fel az egészségügyrét felelős államtitkárt, hogy haladéktalanul fizesse ki a kismamáknak járó elmaradást.
Bangóné Borbély Ildikó, a párt elnökségi tagja szerdai közleményében arra is felszólította Szócska Miklós államtitkárt, hogy mielőbb tetesse rendbe a kompenzációra jogosult, gyeden lévő kismamák nyilvántartását és érje el az igénylés menetének egyszerűsítését.

A politikus emlékeztet arra, hogy január 1-jétől mintegy 80 ezer, minimálbéres kismama gyedje csökkent havi 9 ezer forinttal az adójóváírás megszüntetése miatt. Nekik kompenzáció járna - mutatott rá Bangóné Borbély Ildikó -, a kormány azonban nem gondoskodott arról, hogy ezt idejében megkapják.

Az MSZP elnökségi tagja felelevenítette a kormánypárti politikusok korábbi nyilatkozatát, miszerint az adójóváírás kivezetésével senki nem jár rosszabbul. Szerinte okkal feltételezhető, hogy komoly szándék sosem volt a kieső jövedelem pótlására. Úgy vélte: ezt bizonyítja az is, hogy az igénylés olyan bonyolult, hogy azon még a szakértők sem tudnak eligazodni.