• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nemzeti gyógyszerkincs egytizede elveszett

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Aggodalmas a nagyarányú árcsökkentés, miközben egyre többe kerül a gyógyszerbiztonság.

A generikus programban a vaklicit során 2012-ben több mint 2300 készítménynél történt árcsökkentés. A legmagasabb mértékű árcsökkentési licitajánlat több, mint 75 százalékos volt az egyik, prosztatarák elleni hatóanyagnál. Vannak más hatóanyagok is, ahol hasonló nagyságrendű volt az árspirál, így például az idegrendszerre ható egyik csoportnál is. Ha átlagot számolunk, akkor azt mondhatjuk, hogy az átlagos árcsökkentés mértéke a vaklicit bevezetése, azaz 2011 ősze óta 18,76 százalékos volt – tudtuk meg dr. Ilku Líviától, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) igazgatójától.

Azonos trenddel számolva a 2011. szeptemberi generikus átlagár ma 66%-on van, 2013 októberében 33%-on lenne, 2014-ben pedig egy abszurd, 20%-os árszinten. Könnyen belátható, hogy hasonló árcsökkentési trendet feltételezve igen rövid idő alatt bekövetkezik, hogy a hazai gyártók tömegesen fogják kivonni termékeiket a magyar piacról, mert már nem tudják azokat gazdaságosan a piacon tartani, továbbá a hazai piacról való kiszorulásuk révén az exportpiacok védelme (export árszint védelme) még inkább fontosabbá válik.

A fenti trend egyik megnyilvánulása, hogy a szövetség adatai alapján hatszáznegyven terméket delistáztak különböző okokból 2012-ben, ami a támogatott gyógyszerek egytizedét érinti. Úgy is fogalmazhatunk Ilku Lívia szerint, hogy a támogatott nemzeti gyógyszerkincs egytizede elveszett.

A több mint harminc tagvállalatot számláló szövetség vezetője szerint további gond, hogy nem lehet beteg-együttműködésről beszélni, ha folyamatosan változik a páciens által szedett gyógyszer. Ráadásul a folyamatosan lefelé tartó árspirál dacára kell egyre több és költséges gyógyszerbiztonsági előírásnak megfelelniük a gyártóknak.

A MAGYOSZ vezetője úgy véli, az elmúlt évben némi elmozdulás történt az ellátásbiztonság javítása felé, ugyanis szélesítették a preferált ársávot, de nagyon szeretnék elérni azt is, hogy a sávba minimum két gyógyszer tartozzon. Ezzel elkerülhető lenne, hogy a nyertes gyógyszerből esetleg nincs elegendő mennyiség az ellátáshoz.

A biztonság növelését szolgálja a sokat hangoztatott igényük részbeni teljesítése, amivel a vakliciten való indulás feltételeként megemelték piaci részesedést öt százalékra a korábbi egy, majd három százalékról (a generikus gyártók a hét százalékot tartják elfogadhatónak – a szerz.). Ez fontos lépés volt Ilku Lívia szerint, mert a terméknek erősebb piaci részvételi bizonyítékra van szüksége ahhoz, hogy versenybe szállhasson.

Számos, meghallgatásra váró további javaslata van a Szövetségnek a vaklicit szabályainak módosítására az ellátás-biztonság erősítése érdekében, mivel az egyre alacsonyabbá váló árak miatt a stabil és biztonságos gyógyszerellátást biztosító hazai szereplők folyamatosan esnek ki bizonyos hatóanyagok ellátásából az exportpiacok védelme érdekében, ez pedig előbb-utóbb ellátási problémát fog okozni.

A támogatási kérdéseken túl egyéb témák is hangsúlyosak a szövetségnél: nagyon lassan sikerül előrelépniük például az OGYI gyakorlatának megváltoztatásában, amire nincs példa Európában. A forgalomból történő kivonás indoklását ugyanis kitakarják az OGYI honlapjára felkerült határozatok szövegéből, mondván, ezek senkire nem tartozó, szenzitív információk. A szövetség nem ért egyet a titkolózással, ráadásul orvos nem tud a betegének mit mondani, ha az megkérdezi tőle, miért vonták ki az eddigi megszokott gyógyszerét.