• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A patikus is követheti, mit szedtünk eddig

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A viselkedészavaraink és a nemibetegségünk maradhat csak titokban.

Nemcsak az OEP és a háziorvosok, hanem a gyógyszerészek és a GYEMSZI is kezelhetné a TAJ-számot a legújabb egészségügyi törvényeket módosító csomag szerint, amelyről ma tárgyalt a parlament egészségügyi bizottsága. Mint elhangzott, a GYEMSZI minőségértékeléshez, minőségfejlesztéshez, a betegbiztonsággal kapcsolatban, a helyszíni felülvizsgálatok lebonyolításához, illetve az ellátásszervezési feladatokkal való kapcsolódási pontok megteremtése érdekében kezelheti a betegek egyedi azonosítóját az Eüak. módosításával. Garanciális rendelkezést is tartalmaz a módosítás, miszerint a GYEMSZI-nek az azonos TAJ-számhoz kapcsolódóan átadott egészségügyi adatok tekintetében haladéktalanul kapcsolati kódot kell képeznie, majd törölnie a TAJ-számot. A jogalkotók szerint így biztosítható, hogy a betegre és az egyes ellátási eseményekre, betegutakra vonatkozó adatokat ne lehessen személyazonosításra alkalmas módon összefűzni.

Az Eüak. másik módosítása szerint, ha a beteg nem tiltja meg, a gyógyszerész bizonyos korlátozásokkal megismerheti a páciens megelőző gyógyszerkiváltásait április elsejétől. A jogalkotó érvelése szerint a generikus program gyakorlati végrehajtásához nyújt nagy segítséget a gyógyszerészek számára az, ha megismerhetik a beteg előzetesen alkalmazott gyógyszereit. Két területre nem „tévedhet" a patikus, ugyanis a kódok letiltása miatt nem láthatja a mentális és viselkedészavarok kezelésére, valamint a szexuális úton terjedő betegségek kezelésére szolgáló gyógyszeres terápiát a beteg adatai között.

Vajon hogy áll a titoktartási kötelezettség például a patikusok ügyében, tették fel a tervezett módosítás kapcsán a kérdést a bizottságban, amire válaszként az hangzott el, hogy a kötelezettség általános érvényű, miszerint aki a beteggel kapcsolatba lép, arra vonatkozik a titoktartási kötelezettség.

Mintha a háziorvosoktól a gyógyszerészekhez kerülnének a kompetenciák, fogalmazott a módosítás kapcsán Szilágyi László (LMP), ezt ugyanakkor azonnal cáfolta Kiss Sándor (Jobbik), mondván, a gyógyszerész tudja pontosan, melyik gyógyszer mivel helyettesíthető. „Nem adjuk át nyakló nélkül" a kompetenciákat, erősített rá az ülésen részt vevő Szócska Miklós államtitkár, aki szerint minden velük együttműködőnek hála jár azért, mert a mai válságos körülmények között úgy tudják megtartani a gyógyszerkasszát, hogy közben a betegek terhei csökkennek.

A szintén Szilágyi László által felvetett és kritikával illetett ellátási centralizációs törekvésekről annyit mondott, hogy az az átalakulás és a rendteremtés szükséges eszköze, ugyanakkor hozzátette, hogy már megindult egy decentralizációs folyamat is.

Az egyetemi klinikák önállóságát féltő képviselői felvetésekre elmondta, a klinikák továbbra is szervezetileg önállóak maradnak, nem válnak ki az egyetemi egységekből, de az egységesebb betegellátás szervezése érdekében a szakmai fenntartói jogok bizonyos köre rájuk is vonatkozik majd.

Az ügyeleti elszámolással még mindig gond van, hiába létezik egy konszenzussal elfogadott jogszabály, hívta fel a figyelmet Gyenes Géza (Jobbik). A GYEMSZI mint fenntartó szeretne egységes humánpolitikai gyakorlatot kialakítani, beleértve a bérszámfejtést is, válaszolt a jogosnak tartott felvetésre Szócska Miklós.

Az Eurotransplanthoz való teljes körű csatlakozásunk érdekében módosítani kell egy rendelkezést, amely a szervek és szövetek külföldre, illetve Magyarország területére való szállítási feltételeiről rendelkezik, a most hatályos jogszabály ugyanis a teljes jogú tagság esetén nem biztosítja maradéktalanul a szervek külföldre szállítási feltételeit.

A bizottsági ülésen – amelyen nem vettek részt a szocialista honatyák – a képviselők egyhangú igennel támogatták a törvényjavaslat általános vitára bocsátását. Ez várhatóan jövő kedden délután kezdődik a parlamentben.