• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A szerződéses rendelkezésre állás lehet a megoldás

Lapszemle 2021.02.04 Forrás: wmn.hu
A szerződéses rendelkezésre állás lehet a megoldás

A bemutatott rendszer nem jelent kevesebb jogot a várandós nők számára, mint amennyivel a hálapénzes időszakban rendelkeztek.

Bár kevesen tudják, a szabad orvosválasztás jelen pillanatban is elérhető lehetőség bizonyos feltételek mellett – de az például nem jogszerű, hogy egy éppen nem dolgozó, választott szülészorvos „ugrik be” a kórházba a páciense szülésére. Arról, hogy ez milyen nehéz helyzetet teremtett, néhány hete írtunk, tavaly ősszel pedig utánajártunk, hogy miért érzik szükségesnek a nemrég eltörölt hálapénzt a szülő nők. A TASZ szakértői szerint mégis létezne olyan megoldás, ami elérhetővé teszi a szabad szüléskísérő szakember választás lehetőségét a hálapénz eltörlése óta még nagyobb bizonytalanságba került szülő nők számára, írja a wmn.hu

Az azonnali megoldás lehet a hálapénzeltörlés által teremtett helyzetre: az orvos rendelkezésre állása szerződéses alapon

Akkor ez azt jelenti, hogy nem lehet biztosítani, hogy az általunk választott orvos a szülésnél is jelen legyen? Erről semmiképpen nincs szó – csak arról, hogy ez nem következik a szabad orvosválasztás jogából, hanem külön megállapodásra van hozzá szükség.

A szülészeti ellátásban „rendelkezésre állásnak” nevezzük, amikor egy orvos elvállalja, hogy munkaidején kívül, az előre nem tervezhető szülés során is a szülő nő mellett lesz. Ezt a szolgáltatást az egészségügyi törvény vagy más jogszabály jelenleg nem szabályozza kifejezetten, de nem is zárja ki.

Tehát most is van törvényes lehetőség arra, hogy az orvosunk ott legyen a szülésnél, még ha épp akkor nem is dolgozna. Mivel erről egyelőre nem szól jogszabály, szerződést kell kötnünk róla a kórházzal. Ez tehát egy plusz szolgáltatás, így pénzt is kérhet érte a kórház. Hasonlóan képzelhetjük el, mint amikor az egyágyas szobáért, vagy más extra szolgáltatásért fizetünk. A szerződés a kórház (tehát nem az orvos!) és a várandós nő között jöhetne létre, ami egyben garanciát is jelentene az ellátásra – ez az, ami a hálapénzes rendszerből teljesen hiányzott. A rendelkezésre állásért fizetett összeg a kórház esetleges többletköltségét és az orvos díját is fedezné. Szerintünk a kórházaknak jelenleg is lehetősége van bevezetni a rendelkezésre állás szabályozott, szerződéses viszonyát, de sokkal jobb lenne, ha államilag szabályoznák ennek a kereteit.

Fontos leszögezni, hogy az itt bemutatott rendszer nem jelent kevesebb jogot a várandós nők számára, mint amennyivel a hálapénzes időszakban rendelkeztek.

Az „orvosfogadás” eddig sem járt ingyen, hiszen hálapénz formájában, külön kellett fizetni az orvos jelenlétéért. Csakhogy, mivel a hálapénzt feketén fizettük, és nem volt szabályozott, szerződéses viszony, nem is volt számonkérhető a megállapodás.

 

Legolvasottabb cikkeink