• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A tavaszi salátatörvény a parlament előtt

Egészségpolitika Forrás: MTI

2020 után betiltják a mentolos cigarettát Magyarországon. A kórházi kapacitásokról június 30-ig készül el a javaslat.

Kedvező irányba módosítja a csecsemőgondozási díjra (csed) és a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosultak egyes csoportjai számára az ellátás kiszámítására vonatkozó szabályokat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása - mondta Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára szerdán az Országgyűlésben.

Zombor Gábor szerint harmonizálni szükséges a csed és a gyed alapjának kiszámítását. Mint mondta, jelenleg más módon kell kiszámolni az ugyanazon gyermek után járó csed és gyed alapját, ez a kismamák részét hátrányosan érinti, mert gyermekük féléves korában lecsökken az ellátásuk összege.

Az államtitkár azt mondta, ha a gyermek egyéves kora után az anya visszatérne dolgozni és az apa venné igénybe a gyedet, akkor erre csak hatvan nap várakozás esetén van munka mellett lehetősége. Ez indokolatlan megszorítás, hiszen az apa járulékfizetéssel megalapozta az ellátás igénybevételét - magyarázta.

Zombor Gábor közölte azt is, indokoltnak tartják, hogy a 365 nap társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek kétéves koráig alapozza meg a gyedre való jogosultságot.

Tájékoztatása szerint az oltások alóli mentesüléshez ezentúl nem bármely orvos, hanem az érintett kezelőorvosa szakvéleményének csatolása szükséges.

Közölte azt is: európai uniós szabályozás miatt 2020. május 20-a után tilos lesz mentolos cigarettát, cigarettadohányt forgalomba hozni Magyarországon. Az államtitkár ismertetése szerint egy 2014. áprilisi uniós irányelv betiltja a jellegzetes ízesítésű és az alkotóelemeikben ízesítést tartalmazó dohánytermékeket; a tagállamok bizonyos esetben - 3 százalékot meghaladó piaci forgalmú cigaretta és cigarettadohány esetében - derogációval élhetnek a tiltás tekintetében 2020 májusáig. A tiltás nem vonatkozik a szivarra, a szivarkára, illetve a pipadohányra.

Mint mondta, a törvényben a keretszabályokat fogalmazzák meg, a végrehajtási rendeletben rögzítik majd az ízesített dohánytermékek tilalmát, amelyet mentolos cigaretta esetében 2020. május 20-ai hatállyal vezetnek be.

Ismertetése szerint az irányelv betiltja mindenfajta reklámcélú és félrevezető elem megjelenítését a csomagoláson, módosítja a csomagolásra vonatkozó előírásokat. Az egészségvédő figyelmeztetéseknek az elő- és a hátlap felületének 65 százalékát kell fedniük - részletezte.

Jelezte, az irányelv miatt pontosítják a jövedéki adóról szóló törvényben "a zsebcsomag" fogalmát.

Zombor Gábor elmondta azt is, a törvénycsomag bevezeti a forgalomba hozatali engedély előtti gyógyszeralkalmazás intézményét, mert előfordulhat, hogy egyes betegeknek olyan gyógyszerrel lenne esélyük a gyógyulásra, amelyek még engedélyezés előtt állnak.

Beszámolt arról is: megteremtik a lehetőségét a fiókgyógyszertár létesítésének olyan településrészeken, amelyek rendelkeznek részönkormányzattal és a település lakosságszáma, továbbá a már működő gyógyszertárak száma miatt új közforgalmú gyógyszertár már nem létesíthető.

Zombor Gábor közölte, sok helyen van felújítás az egészségügyi intézményekben, ezért bizonyos időszakokban át kell csoportosítani az ellátást. Ezért az államigazgatási szerv feladata lesz soron kívül intézkedni a folyamatos betegellátás biztosítása érdekében - magyarázta.

Elmondta még, hogy törvénycsomag tartalmaz rendelkezéseket a támogatásvolumen-szerződésben rögzített befizetési kötelezettségre, a külföldi vények megőrzésére, az elektronikus ügyintézésre egyes méltányosságból igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások esetében, illetve az egészségügyi válsághelyzetekre.

A betegjogi képviselők ezentúl közfeladatot ellátó személyek lesznek - jelezte.

Mint mondta, az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete miatt szükséges a pszichiátriai betegekre vonatkozó szabályok áttekintése.

Kitért arra, hogy döntően a szakma és a betegek kérésére kiterjesztik az egyedi méltányosság keretében igényelhető támogatásokat a kölcsönzésre is meghatározott gyógyászati segédeszközök esetében.

Zombor Gábor úgy értékelt: a betegek érdekeit szolgálják a változtatások. Jelezte, hogy vélhetően nagyobb érdeklődést és vitát kiváltó, az alapellátást helyzetét döntően befolyásoló törvényjavaslatot is beterjesztenek nem sokára a parlamentnek.

Négymilliárddal több jut gyógyászati segédeszközökre
Az egészségügyért felelős államtitkár a pártok véleménye után, zárszavában arról számolt be, hogy folyik a vita a gyógyászati segédeszköz-ellátás koncepciójának átalakításáról, amelyben sokkal nagyobb szerepet kap a kölcsönzés. A segédeszközök támogatása jövőre jelentősen, 4 milliárd forinttal emelkedik - tette hozzá.
Zombor Gábor kifejtette, hogy a gyed területén előre tudtak lépni, az üzemi baleseteket illetően konszenzus van, a káros anyagokat tartalmazó miniszteri rendelethez pedig szívesen veszik a javaslatokat. Kitért arra is, hogy a forgalomban nem lévő, de eredményes gyógyszerekre most is vannak támogatások, ezeket egyedi méltányossági rendszerben kezeli az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Szólt arról is, hogy a kórházi kapacitásokra vonatkozóan június 30-ig készül el a javaslat.