• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Álegyeztetés az asztmás gyerekekről?

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az MSZP szerint álegyeztetést folytatott az egészségügyi államtitkárság az asztmás gyerekek ügyében.

A szocialista Tukacs István szerint álegyeztetést folytatott hétfőn az egészségügyi államtitkárság az asztmás gyerekek ügyében, aminek semmi értelme nem volt. Az ellenzéki politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a hétfői találkozó annak a beismerése, hogy az államtitkárság korábban nem mondott igazat, és családok ezrei veszítenek el támogatásokat.

Ez a hírek szerint úgy történik, hogy a háziorvosok többsége passzivitásba vonult, és egyáltalán nem mond véleményt a gyerekek egészségi állapotáról; extrém helyzetek alakultak ki, mert az igazolás hiányában az érintett családok automatikusan veszítik el a kedvezményeket - mondta.

Tukacs István úgy számolt, hogy mintegy hatvanezer forintra rúg egy évben a közgyógyellátás elveszítése, a kiemelt családi pótlék kiesése tízezreket húz ki az emberek zsebéből, az utazási kedvezmény elmaradása pedig azt lehetetleníti el, hogy a gyermekeket a távolabb fekvő kórházakba, rendelőintézetekbe felülvizsgálatra vigyék. Az látszik, hogy az államtitkárság a következmények végiggondolása nélkül hozott egy döntést, majd folyamatosan menekül - értékelt.

Szerinte semmi értelme nem volt az egyeztetésnek azért sem, mert azt két olyan szülői szervezettel folytatták, akik nem képviselik teljes egészében a kárt szenvedett szülőket, gyermekeket.

Az MSZP-nek az a véleménye, hogy minden beteg gyermeknek meg kell adni a gyógyulás esélyét - rögzítette, hozzátéve: ezt nem költségvetési, hanem gyógyítási kérdésként kell kezelni.

Kitért arra is: pontos, nyilvános és szakmai berkekben egyeztetett elképzelésekkel kell meghatározni, hogy a támogatás hogyan és kinek jár. Akinek felülvizsgálatra kell vinnie a gyermekét, annak jár az utazási kedvezmény, illetve akinek olyan az állapota, annak jár a gyógyszertámogatás, aki pedig napi gondoskodást igényel, annak szüleinek jár a hosszabb ideig tartó gyes - sorolta.

Az MSZP felszólítja a tárcát, hogy hagyja abba "sunnyogást és a menekülést a probléma elől", amit saját maga idézett elő - fogalmazott Tukacs István.

A Népszabadság hétfőn arról írt, hogy aznap kerülhet sor az első érdemi tárgyalásra a súlyosan asztmás gyerekek szülei és a szociális járandóságaikat újraszabályozó humántárca képviselői között. A lap szerint az egyeztetés nem lesz könnyű, mert a tárca mindeddig következetesen cáfolta, hogy csökkentették volna a szülők támogatását, ugyanakkor az utóbbiak közül sokan azt tapasztalják, hogy egyik pillanatról a másikra akár 60 ezer forinttal is esett a megélhetésre fordítható keretük.