• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Általános tisztújítás lesz az országos intézetek élén

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az államtitkár kívánatosnak tartja, hogy megjelenjenek a kihívók a pályázatokon.

Általános, de akár megerősítő tisztújítás következhet, hiszen akinek a szakmai tevékenysége megegyezik a tárca szakmai irányvonalával, annak további öt évre megadják a lehetőséget  – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az állami fenntartású országos intézmények és háttérintézetek vezetőivel folytatott mai egyeztető megbeszélés után. Ám hozzátette: kívánatosnak tarja, hogy megjelenjenek a "szakmai kihívók" a pályáztatás során a legjobb szakmai programok megvalósulása érdekében.

Külön kiemelte, hogy a pályázati eljárás nem érinti a köztisztviselőket, illetve a szaktárca által néhány hónapja kinevezett vezetőket, valamint a folyamatban lévő pályáztatások szereplőit.

A jelenlegi pályáztatás – amely 29 vezető beosztású személyt érint az Egészségügyi Közlöny 2011/3. száma szerint (577. oldal) – jogszabályi háttere ugyanis a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény decemberi módosítása, amely lehetőséget ad a pályáztatásra, de semmiképpen nem bír kötelező erővel. A jogszabály hatályba lépésével a korábbi, határozatlan idejű vezetői megbízások ugyanis automatikusan öt évre szóló megbízássá alakulhatnak át, ha a fenntartó február 28-ig nem ír ki pályázatot a pozíciókra. A minisztérium azonban meghirdette a státuszokat.

Az onkológiai intézet vezetői státusza azonban a kivételek közé tartozik, ugyanis itt elsősorban az uniós forrásokból biztosított tízmilliárdos fejlesztési program következetes végrehajtása a cél, fogalmazott az államtitkár. Szintén nincs a „listán" az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, ugyanis vezetőjének határozott idejű munkaszerződése van. Nem problémamentes mégsem az Amerikai úti intézmény, ugyanis súlyos adósságállománnyal küszködik – tette hozzá Szócska Miklós, aki ide is személyes látogatást tervez, s vélhetően magyarázatot vár az eladósodottságra.

Az országjárás után ugyanis intézménylátogatásba kezd az államtitkár, ami szerinte akár meg is erősítheti a jelenlegi vezetést, de lesz, ahol vizsgálni fogja a problémakat, például a gazdasági fegyelem kérdéskörét.

A vezetőkkel folytatott korábbi beszélgetései során arról tájékozódott, hogy érthetetlen módon tizenegy országos intézményben nyolcféle klinikai informatikai rendszer van. Ráadásul nincsenek egységes flottában az országos intézetek, hogy ingyen beszélhessenek egymással. Ezen az állapoton a megújított vagy megerősített vezetéssel együtt változtatni kíván, hiszen véleménye szerint jelentős tartalékokat lehet mozgósítani.

A megbeszélésen nemcsak a jogszabályi változás okozta helyzetről volt szó, hanem szakmai konzultáció is folyt. Az intézményvezetők aktuális gondjaikról beszéltek, leginkább a finanszírozási rendszer szakmai aránytalanságai miatt panaszkodtak, de többen jelezték, hogy likviditásuk teljesen rendben van.

Legolvasottabb cikkeink