• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A mágneses rezonanciás (MR) képalkotás

Egészségmagazin Forrás: Radiologia.hu

Az MR vizsgálat legnehezebb része, hogy mozdulatlanul kell feküdni a meglehetős zajban.

A mágneses rezonanciás képalkotás (MR vizsgálat) egy újonnan kifejlesztett módszer. Erős, állandó mágneses térben a szervezet szöveteinek részecske-rezgései szinkronizálódnak. A vizsgált területen előre beállított módon megváltozik a mágneses tér a mérés során, emiatt a részecske-rezgések egymástól eltérőek lesznek. Ezt az eltérést használja a gép, hogy egymástól térben elkülönítse a vizsgált szerv elemeit.

A képalkotáshoz a kiválasztott részecskéket rádiófrekvenciás hullámokkal kell gerjeszteni. Ennek hullámhossza a leggyakrabban használt térerőn a keleti URH sáv alján van, így nem rendelkezik káros biológiai hatással. A gerjesztés megszűntével a részecskék visszatérnek nyugalmi helyzetükbe, amelynek során az elnyelt rádióhullámokat visszasugározzák. Ez egy antennával detektálható és szövetenként eltérő időben és paraméterekkel megy végbe. A gép a visszarendeződés idejét és egyéb paramétereit méri, és alakítja át képi információvá.

A különböző szövetek különböző módon viselkednek, így a szervekről részletes szerkezeti információ nyerhető. Ábrázolható sok eltérés, amely a szervek szöveti szerkezetét megváltoztatja. Ilyenek a daganatok és azok áttétei, gyulladásos folyamatok, vérellátási zavarok. Az erek ezzel az eljárással igen jól ábrázolhatóak, így sok információ nyerhető róluk anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozások történnének.

Vizsgálat során a páciens bekerül egy erős mágneses térbe - ami a szervezetére veszélytelen. Itt a korábban említett tartományába eső rádióhullámok leadásával és a szövetekből kibocsátott hullámok vételével kapunk információt a szervekből.

Amikor a vizsgálatra megérkezik, testéről minden fémes anyagot távolítson el (pl. ékszerek, óra, hajcsat, bross, nyaklánc, öv, nadrágtartó, szemüveg, cipzár, kapocs, kivehető protézis, hallókészülék, mobiltelefon, hitelkártya) - mindez a vizsgálat minőségét rontja, illetve elszabadulhat a mágneses térben.
A vizsgálati helységben állandó mágneses tér van. Ide kell a páciensnek belépnie. Előtte meg kell győződni róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs a beteg testén vagy szervezetében. Ehhez segítséget nyújt a vizsgálat előtt kapott tájékoztató, amit tanácsos figyelmesen elolvasni.

A helységben egy vizsgálóasztalra kell felfeküdni. A vizsgálni kívánt testrészre helyezi fel az asszisztens a rádiófrekvenciás vevő tekercset. A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie. A mágneses vizsgálat során keresztmetszeti képek készülnek, ez lehetőséget ad a radiológusnak, hogy nagy biztonsággal megállapítsa betegségét. A számtalan mérési információ bekerül egy számítógépbe, ahol különböző számítási folyamatok után kép keletkezik belőle. Így ezen vizsgálatok viszonylag hosszú ideig tartanak, egy-egy mérési sorozat körülbelül 15-30 percet is igénybe vehet.

Sok esetben az anatómiai képek jobb megítélésére vénába beadott kontrasztanyag szükséges - így jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások. A vizsgálatkor egy mozgatható asztalon kell feküdnie, lehetőleg teljesen nyugodtan. A vizsgálóasztal becsúszik egy nagyméretű, teljesen kivilágított "csőbe" - így a mágneses mező centrumába kerül a vizsgált testrész. Mialatt a vizsgálat folyik a páciens a vizsgálatot végző orvossal, valamint a kezelő személyzettel szoros kapcsolatban van, mikrofonon keresztül beszélhetnek és egy üvegablakon keresztül, kamerával is figyelik. Lehetőség van arra, hogy hozzátartozó, barát vagy kísérő az egész vizsgálat alatt jelen legyen, a vizsgáló helyiségben tartózkodjék, de ehhez külön egyeztetés szükséges az adott Centrummal.

A vizsgálat előtt minden gyógyszert a szokott módon be lehet venni és folyadékot nyugodtan lehet fogyasztani. Nem szükséges éhgyomorra jönni, de az esetleges kontrasztanyag adás miatt a mérés előtt két órával már ne egyen.

Okvetlenül jelezni kell, ha a testében beépített fém van (pl. szívritmus szabályozó pacemaker, beültetett ízületi protézis, beültetett szívbillentyű, középfül protézis, baleseti műtétből származó fémeszköz, beültetett pumpa, stb.) vagy ha esetleg olyan baleset érte, ahol fémszilánk, fémreszelék vagy lövedék kerülhetett a szervezetébe, netán a szemébe.

Terhességben a vizsgálatot csak nagyon indokolt esetben végezzük el. A magzatra nézve a vizsgálat károsító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

Az MR vizsgálatnak négy jellemzőjéről kell okvetlenül tudni, mielőtt a vizsgálatot elvégeznék:
A szűk tér:
néhány betegnek bezártság érzése van, ez legtöbb esetben a hozzátartozó jelenlétében megszűnik. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vizsgálótérben a páciens nincs bezárva, a személyzettel szoros kapcsolatban van (hang, videó).
Zaj: a készülék a mérések alkalmával erős búgó, berregő hangot adhat ki. Ez a zaj eltarthat 3-10 percig. Ekkor történik a tényleges vizsgálat, amikor mozdulatlanul kell feküdni.
Melegedés: a mágnes belsejében 22-25 fok meleg van, a vizsgálótér légkondicionált.
A vizsgálat viszonylag hosszadalmas: valószínűleg az MR vizsgálat legnehezebb része, hogy mozdulatlanul kell feküdni. A páciens esetleges mozgása nagyban rontja a keletkező képek minőségét.

Ha a vizsgálatával kapcsolatban bármiféle kérdés merül fel, forduljon bizalommal a vizsgálatát végző orvoshoz, szakszemélyzethez, akik természetesen készséggel adnak felvilágosítást.

Legolvasottabb cikkeink