• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Autista munkavállalók munkaerő-piaci sikere

Egészségpolitika Forrás: NEFMI

Zárul az autista személyek részére szóló alternatív munkaerő-piaci modellprogram.

A fogyatékosügyi szervezetek már évek óta képviselik azt az álláspontot, amely szerint az autista személyek nagyobb része munkavállalóként komoly hozzáadott értéket biztosíthat a legtöbb vállalat, szervezet számára. Ennek ellenére csak elvétve találkozhat az ember autista munkavállalóval a hazai cégeknél, foglalkoztatóknál. A most záruló program eredményei azonban ékesen mutatják: az autista személyek ugyanolyan produktív, hasznos munkát végeznek, mint nem fogyatékos társaik - húzta alá Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány keddi, budapesti konferenciáján, amely az autisták munkaerő-piaci helyzetével foglalkozott.

Az esemény megrendezésének apropóját az adta, hogy végéhez közeledik az Autizmus-specifikus Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatás elnevezésű program (ATF), amelynek keretében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) és partnerei hasznos eszközt kívántak biztosítani az autista emberek számára a sikeres munkavállaláshoz.

Az FSZK és szakmai partnerei, az Autizmus Alapítvány, a Fogd a Kezem Alapítvány, a Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a Salva Vita Alapítvány alternatív munkaerő-piaci modellprogramot dolgozott ki autista személyek részére, illetőleg feltérképezte az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezetek célcsoport-bővítésének lehetőségeit. A program második felében a módszertan gyakorlati kipróbálása és tesztelése zajlott, melynek eredménye: az autista munkavállalók megfelelő támogatással meg tudnak felelni a szakmai és munkáltatói követelményeknek.

A programban munkaadóként többek között multinacionális vállatok, egy mezőgazdasági kisvállalkozás, valamint egy bölcsőde vett részt. Az ő visszajelzéseik alapján előre nem várt információkat is felszínre hozott a fejlesztés: maguk a cégek is profitáltak az autista személyek foglalkoztatásából, hiszen az új kolléga kedvéért szabályozták a munkahelyi folyamatokat, egyszerűsödött és hatékonyabbá vált a szervezeten belüli kommunikáció, ami minden munkavállaló számára előremutató változásként jelentkezett.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy autista személy foglalkoztatásához a megfelelő szakértelem szükséges. Ezt a szakértelmet igyekszünk biztosítani szakmai innovációink segítségével - mondta el Fehér Ildikó, az FSZK programiroda vezetője.

Az Autizmus-specifikus Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatás hiánypótló hazánkban, mivel az első olyan módszer, amely kifejezetten az autizmussal élő emberek speciális igényeihez igazodva próbálja segíteni nyílt munkaerő-piaci integrációjukat.  A jövő tekintetében tehát fontos feladatunk folytatni a megkezdett munkát, s a társadalom érzékenyítésének keretében információval ellátni a munkaadókat az autizmus tekintetében - hívta fel a figyelmet az államtitkár.