• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Autizmussal élők egyeztettek a miniszteri biztossal

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Átadták a szülőktől kapott jelzések alapján összeállított problémafelvető listát és a megoldási javaslatokat.

Minden 100. magyar embert és családjaikat érintő sajátos élethelyezetről és speciális szükségleteiről, az autizmussal élők helyzetéről egyeztetettek kormányzati és civil szereplők szombaton Békéscsabán, az AUT-PONT Alapítvány Nappali Intézményében. Szekeres Pál Fogyatékosügyi Miniszteri Biztos és az ország minden tájáról összegyűlt autizmussal foglalkozó érdekvédelmi szervezetek képviselői, autista személyek és családjaik a felmerülő problémák közvetlen kormányzati kommunikációjáról, megoldási lehetőségeiről és az érdekvédelmi jelzőrendszer szükségességéről beszéltek - adta hírül közleményben a szervezet.

Megállapították, hogy a folyamatos konzultáció elengedhetetlen az autizmussal élők helyzetének javításához, hisz a civilek első kézből tudnak információt szolgáltatni a kormányzat felé, míg a kormányzat ezen információk alapján célzottabb megoldásokat tud elindítani a jövőben.

A közös gondolkodás során Kővári Edit, az AOSZ elnöke bemutatta a “VIDÉKI TAGSZERVEZETEK ORSZÁGOS HÁLÓZATOSODÁSÁT SEGÍTŐ MODELL ÉRTÉKŰ SZERVEZET- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ PROGRAM AZ AOSZ-NÁL" című, a Norvég Civil Támogatási Alaphoz (NCTA) által nyertesnek ítélt pályázat nyújtotta lehetőségeket és eddigi eredményeket, majd átadta a miniszteri biztosnak az AOSZ tagszervezetektől, autista társainktól és a szülőktől kapott jelzések alapján összeállított problémafelvető listát, melyben a legégetőbb kihívásokat sorolták fel a megoldási javaslatokkal együtt.

Kővári Edit kifejtette, hogy bízik abban, hogy a kormányzati kommunikációban megjelenő szándékot tettek követik és a következő találkozókon egymás után lehet majd kihúzni a listán szereplő problémákat, így is demonstrálva a hatékony együttműködést, a közös felelősséget.

Szekeres Pál kifejtette, hogy a párbeszéd tudjon működni, be kell tudni mutatni az autizmus sajátosságait a többségi társadalomnak, hiszen a társadalmi akadályokat mi építjük és mi bonthatjuk le. A Miniszteri Biztos szerint a felnőtt korú autisták egy része nehezebben jut hozzá a szolgáltatásokhoz, eltűnnek a rendszerből, mely komoly probléma. Adatok, tények, számok az elnöknő prezentációjában

Legolvasottabb cikkeink