• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az e-cigis szervezeteknek is van véleményük

Egészségpolitika Forrás: MTI - Weborvos

A parlamenti népjóléti bizottsághoz fordultak e-cigarettát használó és forgalmazó szervezetek.

Elektromos cigarettát használók és forgalmazók szervezetei az Országgyűlés népjóléti bizottságához fordultak nyílt levélben, hogy vonják be őket a törvényalkotási folyamatba - erről a kérelmezők szerdán tájékoztatták az MTI-t.

A Villanypára Egyesület és az Elektromos Cigaretta Platform Polgári Egészségmegőrző Mozgalom, mint fogyasztói érdekképviseleti szervezet, valamint a Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetsége, mint gyártókat és forgalmazókat képviselő szervezet közös közleményében azt írják, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága "kérésüket figyelmen kívül hagyva" terjesztette be az Országgyűlés elé a törvénytervezetét. Szerintük a javaslat "sárba tiporja a felhasználók jogait, a dohányosok közé száműzi őket, miközben egyenlőségjelet tesz a cigaretta és az e-cigaretta közé".
Úgy vélik, "a törvénytervezet valóságos célja az elektromos cigarettapiac Nemzeti Dohányboltokba irányítása", az indoklásként kiragadott példák pedig szemben állnak a világ vezető tudományos intézeteinek véleményével.

Szerintük az előterjesztés az e-cigarettát a dohányzás elleni küzdelemben a probléma részeként értékeli, nem pedig megoldási eszközként. Úgy vélik, az e-cigaretta a probléma megoldására irányuló eszközként drámai és azonnali módon, radikálisan visszaszorítaná a dohányzást és 100 ezer átszokóra vetítve mintegy 600 életet mentene meg évente.

A kormány szigorítaná az elektronikus cigaretta használatát és forgalmazását, egy a parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a jövőben interneten sem lehet majd ilyen terméket vásárolni. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár múlt heti sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: tévhit, hogy az e-cigaretta nem káros és segít a leszokásban, és a napvilágot látott kutatások alapján döntött úgy a kormány, hogy törvényben szabályozzák az e-cigaretta használatát és forgalmazását.

Hangsúlyozta: a cigaretta párája káros a környezetre és az egészségre, hosszabb távon pedig komoly megbetegedéseket okozhat, hasonlóan, mint a hagyományos dohánytermékek.

Beneda Attila hozzátette, az uniós dohányirányelvek miatt kellett pontosan meghatározni az e-cigaretta fogalmát és forgalmazásának feltételeit, jelezve egyben azt is, hogy az e-cigarettát nem fogják betiltani, de ezen termékekhez is a dohányboltokban lehet majd hozzájutni.

A törvényi változtatások a jövő év nyarán léphetnek életbe.

A szervezetek nyílt levelének teljes szövege