• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az egészség a jóléti gazdaság meghatározó pillére

Egészségpolitika 2019.12.10 Forrás: MTI
Az egészség a jóléti gazdaság meghatározó pillére

Változtatnának az uniós gyógyszerpolitikán,  új stratégia kidolgozása a cél.

Az egészség a jóléti gazdaság meghatározó pillére, egyben a fenntartható gazdasági fejlődés és a demográfiai fordulat kulcseleme, amibe invesztálni kell, mert a jó egészség egy jobb jövőhez vezet -  jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a Foglalkoztatási Szociálpolitikai Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) ülése után az MTI-nek adott brüsszeli nyilatkozatában.

Az államtitkár elmondta, hogy az EPSCO-ülés kiemelt témája volt a jóllét gazdaságának egészségügyi dimenziója, a gyógyszerpolitika, az EU szerepe a globális egészségügyi folyamatokban. Hozzátette:  a vitán résztvevő uniós országok egészségügyi miniszterei egyetértettek abban, hogy az egészségügyet prioritásként kell kezelni uniós szinten, és különös figyelmet kell szentelni a rákos betegségek visszaszorításának, a gyógyszerhozzáférés megkönnyítésének és a betegségmegelőző programoknak.

Horváth Ildikó a jó magyar gyakorlatok részeként megemlítette a három generáció az egészségért betegségmegelőző programot, amely a nagyszülők, a szülők és a gyerekek generációjának is kínál olyan megelőzési formákat, amelyek segítségével hosszabban és egészségesebben tudnak majd élni.

"A munkát generációkon átívelően kell tervezni és végrehajtani, ahogy erre törekszik Magyarország is a program keretében. Fontos továbbá azonosítani, megfelelő kutatási programokon keresztül kipróbálni és kiterjeszteni az időskorúak aktív munkaerőpiaci és társadalmi részvételét erősítő programokat"- jelentette ki az egészségügyi államtitkár.

A gyógyszerpolitikával kapcsolatban kifejtette, hogy ösztönözni kell a hatóanyag gyártás hazahozatalát a harmadik országokból, illetve a hiányállapotok előrejelzése és kezelése érdekében az ellátási lánc valamennyi szereplőjével élő dialógust kell kialakítani.

Beszélt továbbá az úgynevezett paralel kereskedelemről, amely uniós alapelv szerint a párhuzamos import és export lehetősége, tehát a gyógyszereket meg lehet vásárolni és értékesíteni az EU-n belül a nemzetközi gyógyszeripari kereskedelem szabályainak betartásával. Az államtitkár szerint ennek az a fonákja, hogy egy adott országban gyógyszerhiányhoz vezet, így a paralel exportról párbeszéd indult uniós szinten és egy stratégia kidolgozása a cél, amely 5 éves távlatokban határozná meg az európai gyógyszerpolitikát.

Az uniós cselekvések tervezése során fontos, hogy megfelelően építsünk az érintettek - a betegek és hozzátartozóik - véleményére  - tette hozzá végezetül az államtitkár.

Legolvasottabb cikkeink