• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az IMEI feladatairól - új miniszteri rendelet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A jogszabály szerint fekvőbeteg gyógyintézetként hajtja végre kényszergyógykezeltek ellátását.

Megjelent a kényszergyógykezelés és az ideiglenes kényszergyógykezelés végrehajtásáról, valamint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) feladatairól szóló igazságügyi miniszteri rendelet a Magyar Közlöny 177. számában (december 16.).

Az IMEI legfontosabb feladataként határozza meg a jogszabály, hogy fekvőbeteg gyógyintézetként hajtja végre a kényszergyógykezelt betegek pszichiátriai kezelését és rehabilitációját, továbbá az ideiglenes kényszergyógykezelt betegek pszichiátriai kivizsgálását és kezelését. Szintén az IMEI kezeli és végzi a rehabilitációt azon kóros elmeállapotú szabadságvesztésre ítéltek esetében is, akiknek a szabadságvesztés végrehajtási helyeként a büntetés-végrehajtási bíró az IMEI-t jelölte ki. Az IMEI járóbeteg-ellátás keretében biztosítja a büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezett fogvatartottak pszichiátriai szakrendelői ellátását, pszichiátria gondozását, ideggyógyászati és addiktológiai szakrendelői ellátását, kábítószer birtoklásával összefüggésben engedélyezett elterelése esetén a szükséges kezelés, illetve ellátás megállapítása érdekében történő vizsgálatát. Az IMEI látja el a bv. intézetekben a pszichiátriai-terápiás programok szakmai módszertani irányítását.

A jogszabály többek között részletesen szól a kényszergyógykezelés felülvizsgálatáról, a kényszergyógykezelés megszüntetésével a kényszergyógykezelt elbocsátásáról: az intézményvezetőnek írásban kell értesítenie a beteg törvényes képviselőjét vagy kapcsolattartóként megjelölt hozzátartozóját, az elbocsátásról írásbeli igazolást kell adnia a betegnek, valamint ha nincs megfelelő ruházata, akkor az évszaknak megfelelő ruhaneművel kell ellátnia őt, s szükség esetén a szállítást is meg kell szerveznie az OMSZ-szal.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy a beteg rehabilitációjának érekében elő kell segíteni, hogy az ilyen tevékenységet végző civil szervezetek és vallási közösségek tagjával kapcsolatot tarthasson, s ez a kapcsolattartás nem számolható el látogató fogadás terhére.