• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Balog Zoltán: Csak egészség legyen!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Keresztelni, vagy temetni érkezik? Leginkább esketni szeretne, összehozni a megfelelő partnereket.

Kedden késő délután a parlament Egészségügyi bizottsága is jóváhagyta Balog Zoltán jelölését, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, illetve május 14-től új nevén Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) élére. A miniszterjelölt az ülésen képviselői kérdésre válaszolva elmondta: valóban készülnek személyi változtatásokra, egyelőre azonban etikátlannak tartaná, ha saját kinevezése előtt konkrét neveket említene. „Aki jól dolgozott, az természetesen marad" – tette hozzá. Szintén név nélkül azonban azt is megemlítette, hogy létrehoz majd egy új pozíciót is: a tárcához tartozó uniós források összehangolásáért egy miniszteri biztos felel majd.

Balog Zoltán jelölését a bizottság 14 kormánypárti tagja támogatta, öt ellenzéki képviselő, köztük Garai István MSZP tartózkodott, és egyedül Tukacs István szocialista honatya szavazott nemmel.

A bizottsági meghallgatáson Balog Zoltán az egységes arculat fontosságával indokolta, hogy az eddig is már öt minisztériumot magába foglaló tárcát át kívánja nevezni. Hangsúlyozta, hogy a minisztérium már az elmúlt két évben is nagy kihívások előtt állt, hiszen 2010. tavaszán olyan rendszereket vettek át, amelyek a működőképesség határán álltak. A működésképtelenség réme sejlett fel nem csak a nyugdíjrendszerben, vagy a közigazgatásban, hanem az egészségügyben is. Épp ezért volt, van szükség az olykor részérdekeket sértő szerkezetátalakításokra. A miniszterjelölt hangsúlyozta: olyan rendszereket szeretnének, amelyek megbízhatóbbak, átláthatóbbak, igazságosabbak és persze finanszírozhatóak.

Az egészségügyi területnél a jelölt hangsúlyozta, hogy minőségi szolgáltatásokra van szükség a betegek anyagi lehetőségeitől függetlenül. Egy későbbi képviselői kérdés kapcsán is megerősítette: a leendő Emberi Erőforrások Minisztériumában nem fizetős, hanem szolidaritási alapú egészségügyön lesz a hangsúly. A magánegészségüggyel csak kiegészítésként, luxus-szolgáltatásként számolnak. Azt is megjegyezte, hogy ahol az intézményeken belül megjelentek a szakorvosi magánpraxisok, és emiatt a magán- és közellátás összekeveredett, azt mindenképpen ki kell tisztítani.

Az ágazat elmúlt két évéről szólva Balog Zoltán nagy eredménynek tartotta, hogy bevezették a chips adót, Szócska Miklós államtitkársága óriási lépést tett a terület átláthatóbbá tételéért és létrejött a Gyemszi, amely mint irányító szervezet modellként szolgálhat más területeknek is.

A miniszterjelölt beszélt a „gyógyszerügyről" is, amely területet szerinte nem szabad kiszolgáltatni a piaci logikának. Az egészségügy humánerőforrás problémáiról szólva pedig kijelentette: bízik benne, hogy fontos lépéseket tudnak majd tenni ezen a területen is.

A bizottság ellenzéki tagjai közül többen azt firtatták, mi a véleménye a miniszterjelöltnek a gyógyszerkasszáról, amely a jelenlegi kormányzati tervek szerint három év alatt felére csökken. Ráadásul egyes statisztikák szerint már most olyan drágák a készítmények, hogy 750 ezer beteg ki sem tudja váltani a gyógyszereit. Balog Zoltán válaszában kiemelte, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyógyszertámogatások csökkentését eddig úgy tudták megoldani, hogy ez nem járt együtt a betegterhek növekedésével. Felhívta a figyelmet a betegek együttműködésének és a tudatos gyógyszerhasználatnak a fontosságára is.

Többen felvetették, hogy a miniszterjelölt készül-e valamit tenni a napokban benyújtandó egészségügyi salátatörvénnyel, illetve Tukacs István (MSZP) egyenesen azt indítványozta, vonják vissza a tervezetet. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanis ez a salátatörvény-tervezet is olyan fontos módosításokat tartalmaz, amelyeket nem lehet ismét egy nap alatt, az érintettekkel való egyeztetés nélkül elfogadtatni. Balog Zoltán az ezzel kapcsolatos kérdésekre azonban kitérő választ adott.

A bizottság LMP-s tagja arról beszélt, hogy a jelenlegi kormány bár hatalomra kerülése után azonnal megszüntette a betegjogot képviselő szervezetet még mindig nem állította fel a helyébe lépő Betegjogi központot. A miniszterjelölt válaszában azt mondta: a központ kialakítása tudomása szerint már a végső fázisban van, az OPNI helyett felálló új országos pszichiátriai központ pedig, ha teljesen nem is készül el, de a működéséhez szükséges alapokat még a ciklus vége előtt megteremtik.