• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegszállítás: cáfolat az OEP-től

Egészségpolitika Forrás: MTI

Jogosult az OEP fizette hazaszállításra a dialízisen, CT- vagy MRI vizsgálaton átesett beteg.

Továbbra is biztosított azon betegek ügyeleti időben történő hazaszállítása, akiket akut, sürgősségi ellátás miatt szállítottak kórházba akár mentővel, akár családtag segítségével – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI-vel.

Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának MSZP-s alelnöke hétfőn azt közölte: elsősorban a sürgősségi betegellátást végző kórházakban jelentős fennakadást fog okozni az a minisztériumi rendelet, amely júliustól megszünteti a hétvégi betegszállítás finanszírozását. Véleménye szerint ez azért okozhat problémát, mert az intézmények nem tudják hazaküldeni azokat a betegeket, akik már nem szorulnak sürgősségi vagy kórházi ellátásra, a helyhiány miatt pedig új betegeket nem tudnak felvenni.

Az OEP erre reagálva azt írta: az április végén megjelent rendelet a betegszállító szervezetek kezdeményezésére a napi gyakorlatnak megfelelően módosította a betegszállítás szakmai szabályait, ugyanis a kórházak, a fekvőbeteg-ellátó intézmények a korábbi években is elsősorban hétköznap engedték haza a gyógyult betegeket.

"Az új intézkedés garantálja, hogy az ügyelet ideje alatt a valóban indokolt szállítások időben megtörténjenek" – fogalmazott közleményében a biztosító.

Mint hozzátette, gyakorlatilag csak a jól tervezhető kórházi ellátásra szoruló betegek hazaszállítását szabályozza a szaktárca oly módon, hogy ezeket munkanapokra időzítsék. Eszerint például a tüdőgyulladáson átesett beteg hosszabb kórházi vagy rehabilitációs kezelést követő hazaszállítását munkanapra kell időzíteni.

Kiemelték ugyanakkor, hogy ha valaki otthon például lábtörést szenved, a mentő természetesen hétvégén is beszállítja a kórházba, és amennyiben az ellátást követően a beteg hazabocsátható, akkor őt továbbra is az OEP-finanszírozott betegszállítás keretében fogják hétvégén és ügyeleti időben is hazavinni.

Ezen felül továbbra is jogosult az OEP által finanszírozott hazaszállításra a művesekezelésen átesett beteg, ugyanígy a CT-, az MRI-vizsgálat után is hazaviszik a beteget, függetlenül attól, hogy azt milyen napon, milyen időpontban végezték el – szögezték le.

A közleményben úgy fogalmaztak: az új rendelettel a mentőszolgálat irányítása mellett működő egységes, az országban mindenhol egyformán elérhető, katasztrófa esetén is megbízhatóan működő, költséghatékony és átlátható szolgáltatás jön létre a betegek biztonságos ellátása érdekében.