• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bővítené a ReSzaSz az államtitkári programot

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A ReSzaSz közleményben javasolja, hogy a kormány egészítse ki a program 5 pontját még eggyel: forrásbővítés az egészségügyben.

Örömmel értesültünk arról, hogy dr. Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úr programjának középpontjában a betegbiztonság áll.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) támogatásáról szeretné biztosítani a mindenkori egészségügyi kormányzatot abban az építkezésben, amelynek végén egy olyan rendszert alakítunk ki közösen, amelyben méltóságban gyógyíthatunk, gyógyulhatunk, oktathatunk és okulhatunk.

Bízunk benne, hogy ezt az építkezést nagyban segíti az a társadalmi összefogás az egészségügyért, amely az Emberi Konzultáció kapcsán kibontakozni látszik. Néhány nap alatt közel 14 000 polgár kérte határozottan arra a mindenkori magyar kormányt, hogy kezelje prioritásként, Nemzeti Ügyként az egészségügyet.

Az Emberi Konzultáció - http://reszasz.hu/peticio - eddigi sikere egyben azt is bizonyítja, hogy az 5 pont önmagában nem elégséges a végcél, azaz a betegbiztonság megteremtéséhez, valamint a helyettes államtitkár úr által említett humánerőforrás-krízis orvoslásához.

A ReSzaSz javasolja, hogy a kormány egészítse ki az 5 pontot még eggyel: forrásbővítés az egészségügyben! A 6. pont nélkül az átalakítás kudarcra van ítélve. Az átalakításhoz, az építkezéshez építőelemek és emberek kellenek. Sem ápoló, sem orvos, sem háttérdolgozó nem áll megfelelő számban rendelkezésre. Márpedig a betegbiztonság alapja épp a megfelelő számú és szakképzettségű szakszemélyzet.

2015-ben a szakdolgozók elvándorlása nőtt! Míg 2014-ben 680 szakdolgozó igényelte meg az elvándorláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, addig 2015-ben ez a szám már 707 volt.

Mindeközben az orvosok elvándorlása érdemben a különböző ösztöndíjrendszerek hatására sem változott (2015-ben 941 fő, 2014-ben 954 fő)! Az elvándorlás tendenciája egyértelműen bizonyítja, hogy nemcsak az orvosok szűk rétegét érintő ösztöndíjakban, támogatásokban, hanem átfogó, a teljes ágazatra kiterjedő alapbéremelésben kell gondolkodni a szakemberhiány mérséklésének érdekében.

A ReSzaSz kitart azon álláspontja mellett, hogy egy hosszabbtávú béremelés első lépéseként 2016-ban minden szakdolgozónak és technikai dolgozónak minimum 50 százalékos béremelés szükséges, valamint minden szakorvos alapbérét a fiatal szakorvosoknak járó támogatás összegével – nettó 100.000 forinttal – kell megemelni ahhoz, hogy esély legyen a jövőben a betegbiztonság visszaállítására.

Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete