• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

EDDSZ: nem a kamarai tagdífizetésre

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Sziveskedjenek megszüntetni az egészségügyi szakdolgozók kötelező kamarai tagdíjfizetését!

Mivel sok hasonló vonást vélt felfedezni a most létrehozandó Magyar Pedagógusi Kar és a szakdolgozókat tömörítő szakmai kamara között, de az előbbinél tagdíjfizetési kötelezettség nélkül, automatikusan lesznek a Kar tagjai a közoktatásban alkalmazottak, ennek nyomán Cser Ágnes a szakminiszterhez írott levelében azt kezdeményezi, hogy a szakdolgozók esetében is töröljék el a kötelező kamarai tagdíjfizetést.

Mint írja: "A tegnapi elektronikus és írott sajtón keresztül értesültem arról, hogy már benyújtásra is került a T/11114. számú törvényjavaslat az oktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról, mely 9.§-ában tartalmazza a Magyar Pedagógus Kar létrehozását.

Bár kar a neve, mint intézmény a feladatában, működésében kötelező tagságát tekintve rendkívül hasonlít az egészségügyben bevezetett kötelező tagságú kamarákhoz, az alapvető különbség az, hogy míg a kötelező, azaz alkalmaztatási előfeltételként előírt kötelező kamarai tagság tagdíj fizetési kötelezettséggel jár együtt, addig a kar tagjai tagdíj fizetési kötelezettség nélkül, automatikusan taggá válnak a közoktatásban való alkalmaztatási kinevezésükkel.

A hivatkozott számú törvényjavaslat 29. oldalán található, a 9. §-hoz írott szöveges indokolás szerint az intézmény neve kar, azonban hasonlóan a köztestületi jellegű kamarákhoz közfeladatot lát el. "a kar működési költségeit a központi költségvetés, az Emberi Erőforrások minisztériuma („Oktatásért Felelős Minisztérium") elkülönített fejezete biztosítja.

 A létrehozandó új kar alapvetően és indokolatlanul társadalmi igazságtalanságot teremtene, melynek egyértelmű feloldása érdekében kezdeményezem, hogy soron kívüli módosító törvényjavaslat benyújtásával szíveskedjenek megszüntetni az egészségügyi szakdolgozók kötelező kamarai tagdíjfizetését azonnali hatállyal!

A Medgyessy kormány alatt minden tiltakozásunk ellenére bevezették a kötelező kamarai tagságot az egészségügyi dolgozók számára. 2010-ben sem felelt meg a valóságnak, hogy a szakdolgozók kérték volna – ez háttér politikai alku eredménye. A munkavállalók elkeseredettségükben és a társadalmi igazságosság helyreállítása érdekében levelem mellékleteként megküldött testületi döntéssel elfogadott határozatot hozták 2004-ben.

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy az egészségügyi kötelező kamarai tagságra vonatkozó törvény nem tartalmazza a Magyar Pedagógus Karra vonatkozó törvényjavaslat egyik kitételét: a törvényjavaslat 9. §-ában a 63/B. (2) bekezdésében foglalt kötelezettséget, mely a szociális párbeszéd egyensúlya megőrzésének garanciája.

Ezért kérem, hogy az erre vonatkozó rendelkezés kerüljön be az egészségügyben működő kamarákra vonatkozó hatályos törvénybe - áll a levélben.