• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egymást követő két világnap figyelmeztet a tüdő védelmére

Hírek 2019.11.20 Forrás: Magyar Tüdőgyógyász Társaság
Egymást követő két világnap figyelmeztet a tüdő védelmére

A Dohányzás és leszokás című szakkönyv külön fejezetet szentel az új típusú dohányzásnak, az elektronikus cigarettának.

Minden év novemberének harmadik szerdája hagyományosan a WHO javaslatára a COPD Világnapja és a november harmadik csütörtökje a „Ne gyújts rá” Világnap. Ebben az évben a két nap november 20-ra és 21-re esik. Nem véletlen, hogy ezek a nevezetes napok egymást követhetik a naptárban. A dohányzás és a COPD, vagyis az idült obstruktív, elhúzódó nehézlégzéssel, köhögéssel járó légúti betegségek összefüggenek. A COPD-s betegek nyolcvan százaléka dohányzik, vagy dohányzott hosszabb ideig rendszeresen életében - áll a Magyar Tüdőgyógyász Társaság közleményében.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) hagyományosan szakmai rendezvényen emlékezik meg a két világnapról. Idén november 15-én Budapesten előadások és szakmai vita során tekinthették át a szakemberek a légúti betegségek megelőzésének és kezelésének legújabb lehetőségeit. A szakmai napon a Medicina Kiadó legújabb kiadványát is bemutatták: a Prof. Dr. Horváth Ildikó pulmonológus és Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója által szerkesztett „Dohányzás és leszokás” című szakkönyv egyszerre segít a dohányzásleszokás-támogatással foglalkozni kívánó szakembereknek, de az érdeklődők számára is fontos forrás.

A mű külön fejezetet szentel az új típusú dohányzásnak, az elektronikus cigarettának és a hevített dohány termékeknek, amelyek új kihívást jelentenek a dohányzás visszaszorítását célul kitűző politikusoknak és szakembereknek. A hevített dohánytermékek esetében a finomra őrölt dohányt egy kapszulában 300-350 Celsius fokra hevítik, és ezeket a mérgező kémiai anyagokat lélegzi be a használója. A hevített dohány szívása valójában klasszikus dohányzás újszerű eszköz segítségével. Az ily módon a szervezetbe jutó kémiai anyagok is károsítják a tüdőt, az immun- és az érrendszert. A nikotin használata ezeknél a dohánytermékeknél is fenntartja a függőséget, továbbá a testi mellett lelki függőséget is kialakít. A hagyományos cigarettáról a hevített dohánytermékekre történő átállás nem tekinthető leszokásnak. Ezek a termékek különösen nagy kockázatot jelentenek a fiatalok számára, hiszen kialakulhat a nikotinfüggőség, ami átszokást és nem leszokást eredményezhet.

Az MTT szerint a dohányzás visszaszorításában és a leszokás támogatásban csak a bizonyítottan hatékony módszerek alkalmazásának van létjogosultsága. Magyarországon a dohányosok segítséget kaphatnak a 06-80/442044-es ingyenes telefonszámon, illetve a területi tüdőgondozó szakembereihez fordulhatnak leszokási tanácsért, támogatásért.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink