• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több ápoló, gyógyszerész és fogorvos menne

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nem csökkent a külföldre készülő egészségügyi dolgozók száma.

Az egy évvel korábbihoz képest 160-nal több, összesen 2061 egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz tavaly. Igaz, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb, a 2012-es adatokat összegző statisztikája szerint a kérelmezők között kevesebb volt az orvos, viszont nőtt a kivándorolni szándékozó fogorvosok, gyógyszerészek és különösen az egészségügyi szakdolgozók száma. Utóbbiak közül másfélszer annyian folytatnák inkább külföldön a hivatásukat, mint a korábbi években.

Az EEKH adatai szerint a külföldi munkavállalást kezdeményezők közül tavaly 1108 volt az orvos, ami körülbelül 100-zal kevesebb, mint 2011-ben, nagyjából megegyezik a két évvel korábbi létszámmal (1111), viszont például a 2006-os év adatának (520) több mint kétszerese. 2011-hez képest tavaly három tucattal több fogorvos, összesen 255 kért bizonyítványt, és 50 százalékkal több, összesen 65 gyógyszerész fordult a hatósághoz.

Leginkább a külföldre távozó ápolók száma nőtt: 518-an kértek hatósági bizonyítványt az EEKH-től, szemben a korábbi év 314 kérelmével.

Az EEKH szakképesítés szerinti bontása szerint a korábbi évekhez képest 2012-ben több kérelmező orvosnak volt valamilyen szakvizsgája, összesen 738-uknak. A legtöbb igazolást kérő orvos belgyógyász (86), háziorvos (75), aneszteziológus (74), sebész (47), csecsemő-gyermekgyógyász (35), szülész-nőgyógyász (32), radiológus (25) és kardiológus (20) volt. Ha az egyéb kategóriában felsorolt, a gyermekekkel, ifjúságvédelemmel kapcsolatos szakmákat is beszámítjuk (+14 orvos), a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt az elvándorló gyermekorvosok aránya.

A legfelkapottabb célországok között Németország átvette a vezetést az eddig szinte versenytárs nélküli Angliától. A hatósági bizonyítványt kérők közül az orvosok és egészségügyi szakdolgozók többsége Németországban és Ausztriában akarja folytatni a hivatását, csak a fogorvosok és gyógyszerészek körében a legnépszerűbb továbbra is az Egyesült Királyság.

Az életkor szerinti megoszlás szerint a legtöbb jelentkező fiatal, 25-29 éves volt. Ez volt a jellemző az orvosokra: az igazolást kérők több mint egyharmada ebbe a korosztályba tartozik. Érdekesség, hogy négy 65 év feletti orvos is jelentkezett a hivatalnál. A kérelmező fogorvosok, gyógyszerészek többsége is 25-29 éves, csak az ápolók és a szülésznők átlagéletkora magasabb, 30-40 év közötti.

2012-ben történt meg először, hogy több nő akar külföldön munkát vállalni: az összes, 2061 kérelmező közül 1212 volt a nő. Egyedül az orvosoknál jelentkezik még mindig több férfi, de a fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi szakdolgozók zöme már nő.

Összehasonlításként a korábbi évek orvos-elvándorlási statisztikái: 2005-ben 604 orvos kért okleveleiről hatósági igazolást, ez a szám 2006-ban 520, 2007-ben 590, 2008-ban 728, 2009-ben 887, 2010-ben 1111, és 2011-ben 1200 volt.