• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elkerültük a szlovákiai krachot

Egészségpolitika Forrás: hirado.hu

Érdekeltté kell tenni a személyzetet, hogy itthon maradjon, ez pénzt és perspektívát jelent.

Azt meglehetősen régóta tudjuk, hogy ezt az ellátórendszert a rendelkezésre álló forrásokból az adott szolgáltatási csomag mellett nem lehet működtetni - jelentette ki Rácz Jenő. a Magyar Kórházszövetség elnöke az m1 Ma reggel című műsorában.  Ahhoz, hogy tudjuk, milyen intézkedéseket lehet végrehajtani, szükség volt egy stratégiai tervre. A Semmelweis-terv elkészült, és a Magyar Kórházszövetség egyetért az abban foglalt főbb irányokkal, azaz koncentrálni kell az erőforrásokat, integrálni és centralizálni a döntéshozatalt – érvelt Rácz Jenő.

Felhívta rá a figyelmet: az egészségügyben kétfajta ellátást mindenképp el kell választani egymástól. Vannak olyan ellátások, melyeket a lakossághoz közel kell vinni, ilyen az alapellátás és a sürgősségi ellátás. Vannak másfelől olyan tervezhető ellátások, melyekben inkább az ellátás minősége, biztonsága a lényeges, ezeket inkább koncentrálni kell.

Beszélt arról is, hogy vannak gátak az átalakításban. Az egyik ilyen a meglehetősen heterogén tulajdonosi szerkezet, hiszen mindenki megpróbál a saját érdekei szerint cselekedni. Ezért az államosítás szükségszerű lépés volt. Szükségesnek nevezte azt is, hogy a lakosság elfogadja a tervezett változtatásokat, különben direkt és indirekt ellenállást fog tanúsítani.

Attól, hogy az állam az ellátást nemcsak irányítási, hanem közvetlen működtetői szinten is átvette, nem lehet kihagyni a helyi politikát és a lakosságot a rendszerből. Nem lehet megúszni az egyeztetéseket, le kell ülni a lakossággal, és elmagyarázni neki, miért lesz jobb mindenkinek az ellátás – magyarázta a szakember. Egy kórház nem attól lesz kórház, hogy ezt kiírjuk rá, hanem attól, ha úgy is tud működni – szögezte le.

Nyilvánvaló, hogy a humán erőforrás alapvetően meghatározó az egészségügyben. Muszáj volt megtenni azt a lépést, mellyel a szlovákiaihoz hasonló krachot elkerültük. Érdekeltté kell tenni a személyzetet, hogy Magyarországon maradjon, ez pedig pénzt és perspektívát jelent – hangoztatta a kórházszövetség elnöke.