• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felfüggesztették a felmondólevelek élesítését

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az önkéntes túlmunka visszamondásáról szóló akció továbbra is érvényben marad.

A Magyar Rezidens Szövetség úgy döntött, hogy átmenetileg három hónapra felfüggeszti a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését - jelentette be Papp Magor, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Mint kifejtette: maratoni tárgyalássorozatot folytattak az Élhető magyar egészségügyért mozgalom szervezőivel, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) vezetőségével és a rezidensszövetség elnökségi tagjaival, mely során megfontolták a miniszterelnök reggeli nyilatkozatát, amelyben személyes ígéretet tett az orvosok 2012-ben történő béremelésére, továbbá Szócska Miklós államtitkár előző napi, a teljes orvostársadalomra vonatkozó érdemi ajánlatát.
Ennek kapcsán Papp Magor elmondta: a jövő héten hivatalosan is megkezdődnek a tárgyalások az ágazati vezetéssel. Az akció során összegyűlt több mint 1 500 felmondólevél későbbi aktiválását, ezek eredményességétől teszik függővé - tette hozzá.

A rezidensszövetség elnöke továbbra sem árult el konkrétumokat Szócska Miklós ajánlatáról. Mindössze annyit mondott, hogy olyan ajánlatot kaptak, amely tárgyalási alapot jelent. Mint kiemelte: bíznak benne, hogy megkezdődik egy valódi bérrendezés, ami meg tudja majd akadályozni az "egészségügy humánerőforrás katasztrófáját".

Papp Magor megjegyezte: a 23 évig tartó tanuláson alapuló orvosi hivatást 2012-ben jobban meg kell megbecsülni. A rezidensszövetség elnöke ismét utalt arra, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adatai szerint ismét nőtt a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő egészségügyi dolgozók száma, ami szerinte azt jelzi, hogy az orvosmigráció minden korábbi rekordot megdöntött.

A rezidensszövetség elnöke hangsúlyozta: mozgalmuk a kezdetektől arra törekedett, hogy megállítsa a kollégák kényszerelvándorlását. Céljuk egy olyan ellátórendszer létrehozása, amelyben méltó ellátást kap a beteg és méltó módon tud dolgozni orvos és szakdolgozó egyaránt - tette hozzá.

A szövetség elnöke ugyanakkor a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett, az önkéntes túlmunka visszamondásáról szóló akció ettől függetlenül továbbra is érvényben marad. Ehhez - MOSZ elnökének tájékoztatása szerint - mostanáig már több mint kétezer orvos csatlakozott - emelte ki Papp Magor.

Szócska Miklós: több mint 30 milliárd forint felhasználásáról kezdenek tárgyalni a jövő héten
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő héten tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárdos forrást hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni.

Szócska Miklós pénteken hivatalában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az előző nap bejelentett 27 milliárdos konszolidációnak köszönhetően az intézmények végre kikerültek az adósságcsapdából, ami teljesen új helyzetet eredményezett. Az államtitkár megköszönte a szakmai szervezetek "bölcs belátását" - utalva ezzel arra, hogy a Magyar Rezidens Szövetség pénteken úgy döntött, három hónapra átmenetileg nem élesítik a letétbe helyezett felmondóleveleiket.

Az államtitkár hozzátette: bízik benne, hogy a Magyar Orvosok Szövetségére is hatással lesznek a történtek.

További részletek