• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fogyatékkal élőket segítő szervezetek pályázhatnak

Egészségpolitika Forrás: MTI

Segítőkutya-kiképzéssel foglalkozó szervezetek és a szülősegítő szolgáltatások , érintettek csoporttjai pályázhatnak.

Mintegy 250 millió forintra pályázhatnak a fogyatékkal élők társadalmi befogadását és önállóságát segítő szervezetek az év végétől - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly hangsúlyozta: a kormány elkötelezett amellett, hogy a fogyatékos emberek életminőségét folyamatosan és minden eszközzel javítsa. Ez nemcsak a szolgáltatási környezet fejlesztésére vonatkozik, hanem a saját családjaikban élő fogyatékos emberek életminőségének javítására is - tette hozzá.

Ehhez jövőre segítőkutya-kiképzéssel foglalkozó szervezetek támogatására 45,3 millió forint áll rendelkezésre, a fogyatékkal élők regionális és helyi szervezetei szakmai programjaik támogatására 170,7 millió forintra pályázhatnak, a szülősegítő szolgáltatások támogatására pedig 29,6 millió forintot biztosítanak.

A segítő kutyák kiképzésével foglalkozó szervezetek december 4-ig nyújthatják be pályázataikat két kategóriában, összesen 45,3 millió forintra. Ebből a keretösszegből 30 milliót fordít a tárca segítő kutyák kiképzésére, vizsgáztatására és a fogyatékkal élőkhöz történő eljuttatáshoz kapcsolódó projektek megvalósítására, további 15 millió forint pedig a terápiás kutyák alkalmazásának programjait támogatja.

Az államtitkár elmondta: több olyan helyi vagy térségi kis szervezet működik, amelyet érintett szülők alapítottak, hogy egyesületi vagy alapítványi formában nyújtsanak támogatást azoknak, akik hozzájuk hasonlóan fogyatékkal élőt nevelnek. Ezek a kisebb szervezetek január 2-ig pályázhatnak szolgáltatásaik fejlesztésére, fenntartására, új szolgáltatások beindítására, 170,7 millió forintra.

Tájékoztatása szerint szülősegítő szolgáltatások támogatására december 4-ig 29,6 millió forintra lehet pályázni. Ennek a programrésznek a célja, hogy a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket nevelő családokat, valamint a fogyatékos szülők igényeinek megfelelő szolgáltatásokat támogassák - emelte ki Czibere Károly. Hozzátette: erre a kiírásra szülősegítő, elsősorban ismeretterjesztő, információs és tanácsadó programok, foglalkozások szervezésével lehet pályázni, valamint szülősegítő szervezetek jelentkezhetnek tevékenységeik bővítésére, szülősegítő hálózatok kialakítására és a szülők foglalkoztatásának elősegítésére.

Legolvasottabb cikkeink