• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogyatékosügy: Orbán Viktor nem válaszolt

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Tiltakoznak az ellen, hogy a kormányzat bűnbaknak állítja be a rokkantsági nyugdíjasokat.

Május 5-én, az Európai Esélyegyenlőség Napja alkalmából nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A dokumentumban a szövetség nemtetszését fejezte ki, mert a kormány az államadósságra hivatkozva a fogyatékos embereket lehetetleníti el, akik már így is a létminimum alatt élnek.

Tiltakozik az ellen, hogy a kormányzati kommunikációban bűnbaknak állítják be a rokkantsági nyugdíjasokat, csalóknak, akik jogtalanul veszik fel a pénzt, és ezért a jogos nyugdíjasoknak kevesebb jut. (Statisztikai adatok szerint az új rokkantsági nyugdíjasok átlagos szolgálati ideje 2006-ban 28,1 év, a szám azóta is stabil. Természetesen vannak fiatal rokkantási nyugdíjasok – közlekedési baleset, orvosi műhiba vétlen áldozatai –, ám nem maguk választották azt, hogy elhagyják az aktív pályát.) A kormány azt hangoztatja, hogy a családok védelme érdekében mindent megtesz. A rokkantsági nyugdíj elvétele a fiatalabb korosztálytól épp a gyermeket nevelő családokat teszi tönkre.

A MEOSZ azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány bár hangoztatja a „Semmit rólunk nélkülünk" elvet, a gyakorlatban nem alkalmazza, semmilyen témában nem egyeztet, konzultál a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel. Van ugyan fogyatékosügyi miniszteri biztosunk, ám ez ideig semmilyen kapcsolatot nem épített a fogyatékos emberek szervezeteivel. Azok életére, problémáira nem kíváncsi, akikért kinevezték.

A MEOSZ ismételten felajánlotta segítségét a kormánynak. Orbán Viktor miniszterelnök azonban válaszra sem méltatta a 320 ezer mozgássérült embert képviselő szövetséget. A MEOSZ ezért kidolgozta azokat a sarokpontokat, amelyek a fogyatékos embereket érintik a kormány által tervezett intézkedésekkel kapcsolatosan.

Minderről Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke beszélt szombati sajtótájékoztatóján, az Európai Fogyatékosügyi Fórum vezető tisztségviselőivel tartott budapesti tanácskozás szünetében.