Vizsgálatok szerint gyermekétkeztetésben többnyire túlságosan sósak és cukrosak az ételek.
A parlament fogyasztóvédelmi bizottsága fontosnak tartja a gyermekétkeztetés rendszeres ellenőrzését, a minőségi kifogások kivizsgálást, a speciális étrendet igénylők szakszerű ellátásának megoldását. A testület hétfői ülésén ismét megtárgyalta a gyermekétkeztetés helyzetét, jogi szabályozását fogyasztóvédelmi szempontból. A bizottság egyhangúlag elfogadott ajánlásában kimondta, hogy támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a gyermekek számára egészséges, korszerű és minőségi elvárásoknak minden tekintetben megfelelő közétkeztetés biztosítása.
Simon Gábor szocialista képviselő, a bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy korábban egyszer már megtárgyalták ezt a témát, és ennek a munkának első sikereként lehet értékelni a közétkeztetési jogszabálytervezet közzétételét.
A meghívottak közül az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a közétkeztetési jogszabálytervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátották, és várják a javaslatokat.
Az ülésen a hatóságok képviselői arról számoltak be, vizsgálataik kimutatták, hogy a gyermekétkeztetésben többnyire túlságosan sósak és cukrosak az ételek. Problémát jelent, hogy a főzést követően későn jut el az étel a fogyasztókhoz.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ombudsmani vizsgálat szerint nem biztosított minden gyereknek a közétkeztetéshez való hozzáférés, a meghatározott normákból pedig nem mindig biztosítható a napi háromszori, köztük az egyszeri meleg étkezés.
A bizottság a kormánypárti képviselők igen szavazatával általános vitára alkalmasnak találta a dohányzással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot is.