• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

GPS-szel ellenőrzik a betegszállítók bevallásait

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Gyeses háziorvosok, betegszállítók és kapacitásügyek az új kormányrendeletben.

Megjelent az egyes egészségbiztosítási és egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny 87. számában a 25370. oldalon.

A kihirdetett módosítások többek között érintik az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozását. Például az új kapacitáson nyújtott teljesítmény szerint finanszírozott szolgáltatások működési kiadásainak fedezetére utólagos elszámolással finanszírozási előleg folyósítható. Az egyhavi előleg mértéke a finanszírozási szerződés szerinti kapacitás nagyságára és az ellátási formára jellemző országos havi átlagos teljesítménydíj 50 százaléka. E jogcímen a havi finanszírozási előleg a finanszírozási szerződés megkötését követően legfeljebb két hónapra folyósítható. A finanszírozó a folyósítás határidejének leteltét követően az előleget egyenlő részletekben a következő kéthavi esedékes finanszírozási összegből levonja.

A háziorvosokat érintheti ez a módosítás: ha az OALI-val közalkalmazotti jogviszonyban álló orvos 60 napot meghaladó keresőképtelen állományban van – terhességi-gyermekágyi segélyt, gyermekgondozási díjat vagy gyermekgondozási segélyt vesz igénybe – és a helyettesítését az OALI-val szerződéses jogviszonyban álló másik közalkalmazott orvos látja el, a finanszírozás az átlagos havi díj 100 százalékával történik, amennyiben körzet lakosságszáma az 1200 főt eléri. Alacsonyabb lakosságszám esetén a díjazás arányosan csökken.

A kormányrendelet tartalmaz teljesítményvolumen-korlátra (tvk) vonatkozó módosításokat is: kapacitásváltozás esetén a tvk módosítása az egy kapacitásegységre jutó szakma szerinti országos átlag alapján történik. Amennyiben a szolgáltató az adott szakmában már rendelkezett kapacitással, a tvk módosításánál a változással érintett szakma szerinti tvk egy kapacitásegységre jutó mennyiségét kell figyelembe venni, ha az az országos átlagot meghaladja.

Tvk-módosítást igénylő feladatváltozás esetén a finanszírozó a feladatra jutó tvk-t az egészségügyi államigazgatási szerv által engedélyezett szolgáltatásoknak a feladatváltozással érintett ellátási terület lakossága által, a módosítás évét megelőző finanszírozási évben történt igénybevétele alapján állapítja meg és csoportosítja át a feladatváltozással érintett szolgáltatók között.

A betegszállítók is terítékre kerültek a kormányrendeletben. A betegszállítók finanszírozása havonta, a szabályosan utalványozott betegszállítás céljából megtett hasznos és többletkilométerek alapján történik. Hasznos kilométerenként számolhatják el egyedi betegszállítás esetén a beteg felvételének helye és a betegszállító utalványon megjelölt érkezési helye közötti legrövidebb útszakaszt, kapcsolt szállítás esetén az első beteg felvétele és az utolsó beteg érkezési helye közötti legrövidebb, illetve indokolt esetben az attól eltérő, a betegszállítás szempontjából legelőnyösebb útszakaszt.

Az elvégzett teljesítményekről a szolgáltató – kísérőjegyzékkel, számítógépes adathordozón – jelentést küld az OEP-nek a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig. Az egységes, OEP által előírt adattartalmat szolgáltató GPS műholdas navigációs rendszer működtetője a saját szerveréről az elvégzett szállítások validitásának ellenőrzésére az OEP részére minden tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig jelentést küld. A teljesítményadatok tartalmazzák a finanszírozott gépkocsik azon GPS-adatait, amelyek alkalmasak a gépkocsi teljesítményének, napi futott kilométereinek ellenőrzésére.