• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gulyás: csak óvatosan, lassan lehet haladni

Egészségpolitika 2020.04.29 Forrás: MTI
Gulyás: csak óvatosan, lassan lehet haladni

Az egészségügyi rendszer felkészült, még a legrosszabb forgatókönyv esetén is mindenki megfelelő ellátáshoz juthat.

Magyarországon a koronavírus-fertőzöttség mértékét tekintve vannak komoly területi különbségek, a további védekezésben óvatosan, lassan, és a védelmi intézkedések jó részének fenntartásával lehet haladni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című keddi adásában.

Gulyás Gergely kifejtette: most egész Európa, sőt az Egyesült Államok is abban a helyzetben van, hogy a szigorú járványügyi intézkedések után elkezdhet gondolkodni arról, hogy merre van a kiút. Egyelőre azt lehet mondani, hogy azok az intézkedések, amelyeket márciusban bevezettek, többnyire beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen Magyarország - néhány közép-európai országgal együtt - kifejezetten jól áll abban az összehasonlításban, amely azt mutatja, melyik országban milyen mértékben terjedt el a járvány - vélekedett. Hozzátette: a halottak számát tekintve is Magyarország a kevésbé érintett országok közé tartozik.

Kiemelte: amikor arról gondolkodnak, hogyan lehet az életet újraindítani Magyarországon, figyelemmel kell lenni a fertőzöttség mértékére és arra, hogy a meghozandó intézkedések ne járjanak a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedésével. Eddig a védelmi intézkedések elsődleges indoka az volt, hogy az egészségügyi rendszer fel tudjon készülni: ha a járvány gyorsabban terjed, akkor is el tudja látni a betegeket - magyarázta. Hozzáfűzte: ez megtörtént, lesz kellő szabad kapacitás ahhoz, hogy még a legrosszabb forgatókönyv esetén is mindenki megfelelő ellátáshoz jusson.

Gulyás Gergely szerint ez is esélyt ad arra, hogy megpróbálják lassan, óvatosan, szigorú menetrend szerint újraindítani az életet. A konkrét intézkedésekről a kormány szerdán dönt - közölte.

Arról is beszélt, hogy legfeljebb irányadó dátumokat tudnak meghatározni, és továbbra is folyamatosan vizsgálni kell a helyzetet. A másfél hónapja tartó bezártság rendkívüli próbatétel mindenki számára, és nagy terhet hárít a szülőkre az is, hogy számítógépekkel zajlik az oktatás. Emellett az is fontos, hogy "Magyarország gazdasági sikertörténetét ne veszítsük el", így ahol az emberi élet és egészség veszélyeztetése nélkül újra lehet indítani a gazdaságot, ott ezt meg kell tenni - fogalmazott. 

Legolvasottabb cikkeink