• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszergyártókkal egyeztetett az államtitkárság

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A kormány és a gyártók közös érdeke a betegek megfelelő ellátása gyógyszerekkel.

A kormány célja egy magas színvonalú, a magyar betegek lehető legszélesebb csoportjai számára fenntartható, ugyanakkor a legnagyobb gyógyulási esélyt nyújtó eredményes gyógyszerellátás biztosítása. E cél megvalósulását szolgálja az Országgyűlésnek benyújtott, az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabálytervezet is, amely az új nagyértékű gyógyszeres terápiák esetében kívánja a gyártó és a finanszírozó közötti költségviselés megosztást az adott terápia eredményességével összekapcsolva biztosítani - közölte az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

Fontos kiemelni azt, hogy miközben a támogatotti gyógyszerkörben az elmúlt években a betegterhek csökkentek, számos új terápia is megjelenhetett súlyos betegségek kezelésére. A Hepatitis C kezelések során késlekedés nélkül a legújabb terápiák váltak finanszírozottan elérhetővé az idei évben. Az elmúlt év során is több ezer beteg jutott és jut jelenleg is hozzá az egyedi finanszírozási rendszeren keresztül a legújabb terápiákhoz.

A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) úgynevezett egyedi méltányossági regisztert indítson az előzőekben jelzett feltételek esetén az újonnan megjelenő, korábban egyedi méltányosságból még nem kérelmezett gyógyszerek esetében, annak érdekében, hogy azok a magyar betegek kezelése során is bizonyíthassák hatásosságukat és eredményességüket. Az egyedi méltányossági regiszter működtetésének szakmai kérdéseiről az OEP kikéri az Országos Gyógyszerterápiás Tanács véleményét. A regiszterbe felvett betegek száma és az időtartam a végrehajtási szabályok során úgy kerül meghatározásra, hogy abban a gyártó és finanszírozó között költségviselési kockázatmegosztásának elemei megfelelő garanciákkal megjelenhessenek.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően, jelen szabályozás esetében is az Egészségügyért Felelős Államtitkárság egyeztetést kezdeményezett a gyógyszergyártói szövetségekkel, hogy a betegek érdekében megkívánt terápiás eredményesség garanciái, illetve a finanszírozási kockázatmegosztás feltételei konszenzus alapján kerülhessenek megállapításra. A kedden megtartott egyeztetés során a felek a szabályozás keretei, valamint céljai vonatkozásában egyetértésükről és további együttműködésükről biztosították egymást. A kormány és a gyártók közös érdeke a betegek megfelelő ellátása.

A jogszabály módosítás elfogadása esetén kiszámíthatóbbá válik a gyógyszerkassza. S ahogy eddig is, úgy ezután is minden beteg hozzájut a számára legmegfelelőbb modern gyógyszerekhez. Éppen ezért az Egészségügyért Felelős Államtitkárság mindenkit arra kér, hogy megfelelő információk hiányában tartózkodjon a betegek riogatásától és a pánikkeltéstől - zárul a közlemény.