• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszerközbeszerzés: 1,5 milliárdos árelőny

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A szállítások szeptemberben indulhatnak, hatvannapos fizetési határidőt garantál a GYEMSZI.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által kiírt első nyílt beszerzési eljárásának köszönhetően – 11 hatóanyag tekintetében – a nagykereskedelmi árhoz képest közel 1,5 milliárd forint árelőnnyel tudják a kórházak a gyógyszereket beszerezni a jövőben. Emellett az eddigi beszerzések legelőnyösebb árához képest is közel 200 millió forintos megtakarítás valósul meg ezen gyógyszereknél, tudatta közleményben az egészségügyért felelős államtitkárság.

A mostani sikeres központi közbeszerzés előnyeiből a kisebb kórházak is részesülnek, azok, amelyek az eddigi egyedi beszerzéseknél nem tudták kihasználni egy nagyobb forgalom árelőnyét.

Az érintett 11 hatóanyag – injekciós gyógyszerformái - az egyes daganatos betegségek, fertőzések, vérképzési- szív érrendszeri betegségek eredményes kezelését segítik a jövőben.

A jelen eljárásban nem eredményes hatóanyagok más – már kiírt és kiírandó – közbeszerzési eljárásokban szerepelnek. A szállítási szerződések előreláthatólag 2013. szeptember 1-jével lépnek életbe, időtartamuk egy évre szól. Az abban foglaltak közbeszerzésileg biztosítható legkedvezőbb fizetési határidőt (60 napot), szállítási, illetve ártartási garanciát jelentenek a kórházaknak, emellett megfelelő fizetési és felhasználási biztosítékot adnak a beszállítóknak is.

Ez utóbbit segíti, hogy a GYEMSZI ez év április 1-től az úgynevezett Kórházi Patikai Adatszolgáltatás jelentőprogramján keresztül heti rendszerességgel tudja követni az egyes kórházak gyógyszerbeszerzéseit. Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet és az Országos Gyógyszerterápiás Tanács (OGYTT) tovább folytatja a kórházak fenntarthatóságával és hatékonyságával foglalkozó stratégiai munkát az egységes gyógyszerközbeszerzés terén.

A GYEMSZI (központi beszerző) és az OGYTT (szakmai előkészítő) komoly előkészítő munkája eredményeként jelenleg már folyamatban van további két gyógyszerbeszerzési eljárás (24 hatóanyag tekintetében), amelyek részvételi határideje a hetekben zárul. Emellett a nyár folyamán kiírásra kerül további két országos közbeszerzési eljárás is 22 hatóanyag tekintetében. Remélhetően ezek is a jelen közbeszerzéshez hasonló sikerrel járnak, segítve ezzel a kiszámítható és takarékos kórházi gyógyszerellátást.

Szócska Miklós államtitkár nyilatkozata a közbeszerzésről.

Legolvasottabb cikkeink