• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hatástalanítja a betegellátás ketyegő bombáját a kormány

Lapszemle 2022.02.07 Forrás: index.hu
Hatástalanítja a betegellátás ketyegő bombáját a kormány

Elismerték, hogy valóban nem egy sarkalatos rossz pontja van a jó ideje változatlan hazai gyógyászatisegédeszköz-támogatási rendszernek.

„Az ígéretek szerint hamarosan hárommilliárd forintot csoportosít át a kormány, hogy visszarántsa – részben a pandémia, részben a hosszú évek óta tartó hazai finanszírozási anomáliák miatt – a gyógyászati segédeszközök mára csődközelbe került piacát. Ezzel megmentve nem csupán a gyógyászati segédeszközökkel élő betegeket, hanem magukat a termékeket előállítókat, valamint a kereskedőket is” – tudta meg Rásky Lászlótól, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkáráról az Index.

Azt a héten zajló tárgyalás során, amikor a döntés megszületett, többször kiemelték az Emmi és a NEAK vezetői, hogy a mostani átcsoportosítással a kormány határozott célja, hogy semmiképp ne nőjenek a betegek anyagi terhei. Ennek azért is örülünk, mert a döntéshozók felé általunk megfogalmazott javaslatok és elkészített munkaanyagok is végig erről szóltak, hogy a betegek változatlan összegeket fizessenek az államilag támogatott gyógyászati segédeszközökért – számolt be Rásky László a szerdai tárgyalás eredményeiről.

Rásky László azt is elmondta, legutóbb tavaly októberben keresték fel a Pénzügyminisztérium, az Emmi és a NEAK vezetőit, akik akkor elismerték, hogy az ellátási kötelezettség valóban arra kényszerítené a gyógyászatisegédeszköz-üzleteket, hogy veszteségesen működjenek. A kormányzat a tárgyalás után kérte a szakmai szervezetet, hogy tegyenek javaslatot az áremelésre, amit ők két héten belül el is készítettek. Majd ezen a ponton közel negyedévre is el akadt a folyamat.

A jelenleg veszteségesen adható gyógyászati segédeszközök ügye valóban megoldódott. Ugyanakkor felmerül a kérdés, mi lesz a sorsa azoknak az eszközöknek, amelyeken most még van valamennyi árrése a gyártónak, az importőrnek és a forgalmazónak, viszont az eladásuk bármelyik pillanatban nullába vagy negatívba fordulhat. Erre az esetre nem született kézzelfogható, érdemi megoldási javaslat a döntéshozók részéről. Ezért megint csak ott vagyunk, ahol a part szakad – fogalmazta meg aggodalmait az OSZ főtitkára, aki hozzátette, a tárgyalás folyamán annyi ígéret azért elhangzott, hogy a kormányzat folyamatosan vizsgálni fogja a kialakult helyzetet. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink