• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ilyen lehet az új nyugdíjrendszer

Egészségpolitika Forrás: InfoRádió

A svéd rendszer négy alappillére mellett a két ország közötti különbségeket is érdemes figyelembe venni.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által készített tanulmányt veszi figyelembe a kormány az új nyugdíjtörvény kialakítása során - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a Magyar Nemzet internetes oldalának. Viszkievicz András, a nyugdíjjárulék hosszú távú rögzítését javasló tanulmány szerzője az InfoRádiónak elmondta: a svéd rendszer négy alappillére mellett a két ország közötti különbségeket is érdemes figyelembe venni.

Viszkievicz András, a tanulmány szerzője elmondta: a svéd rendszer négy olyan alappillérével foglalkoztak, ami szükséges ahhoz, hogy sikeresen működjön az egyéni számlás nyugdíjrendszer. Ezek közé tartozik az egyéni számla létesítése, egy indexálási szabály, vagy névleges kamatláb meghatározása, egy automatikus kiegyenlítő mechanizmus, ami hosszabb távon képes biztosítani a nyugdíjrendszer egyensúlyát, valamint egy tartalékalap, amin keresztül megvalósulnak az önálló, elkülönítetten működő elszámolásai az állam felé, vagyis hiány esetén hitelt vehet fel a nyugdíjrendszer.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársa közölte: vannak különbségek a magyar és a svéd rendszer között, és ezeket majd figyelembe kell venni.  Magyarországon a jövedelem-eloszlás szélsőségesebb, vagyis kevesebben vannak az átlag körül, mint a svédeknél, így a nyugdíjban is nagyobbak a különbségek. Ezt tovább erősíti, hogy a járulékplafon jóval magasabban van meghatározva, és ez a később fizetendő nyugdíj mértékét is növeli - fejtette ki.

Viszkievicz András kiemelte: ez erősíti egy garantált alapnyugdíj bevezetésének az igényét, vagyis azt, hogy egy szociális elem is megmaradjon a rendszerben. A svédeknél is létezik ilyen, de az kérdés, hogy kötődjön-e a garantált alap igénylése a jövedelmi helyzet vizsgálatához. Svédországban állampolgári jogon ítélik oda ezt, ám a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársa szerint itthon ez nem lenne célszerű, szigorú feltételeket kellene szabni.

A demográfiai helyzetben is eltérés tapasztalható - hangsúlyozta. Viszkievicz András szerint elcsitulni látszik a magyarországi korfát korábban jellemző hullámzás, és erős csökkenés várható egy-két évtizedes távlatban a munkavállalók létszámában. A tudományos munkatárs szerint a felkészülést minél előbb érdemes elkezdeni ahhoz, hogy a demográfiai eltérést a nyugdíjrendszer követni tudja.

Szükséges lenne egy olyan szabályt beépíteni, ami a kiadásokat a bevételekkel folyamatosan összhangban igyekszik tartani. Ez az indexálási szabály, kiegészítve egy automatikus kiegyenlítő rendszerrel, ami akkor aktivizálódik, ha a kiadások és a bevételek között lényeges eltérés tapasztalható - fejtette ki.