• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Interneten RÖP-ülő ösztöndíjak a rezidenseknek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Májustól internetes önbevallással igazolják az ösztöndíjas fiatal szakorvosok az elvégzett munkájukat.

Megszületett a jogszabály és az informatikai fejlesztés is kész, így májustól többé nem kell heteket, hónapokat várniuk a rezidenseknek az ösztöndíjukra. Mindezt Mészáros János helyettes egészségügyi államtitkár, Páva Hanna, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) vezetője, valamint Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke jelentette be pénteken.


A korábbi csúszásokat a bonyolult adminisztráció okozta, mivel a rezidensek csak azután kaphatták meg havonta az ösztöndíjat, ha papíron az egyetemük, valamint az egészségügyi intézményük is igazolta, hogy eleget tettek kötelezettségüknek. Emiatt előfordult, hogy akár 3-6 hónappal a teljesítés után utalták csak át járandóságukat.


A helyettes államtitkár elmondta, hogy május 1-jétől az egész procedúra sokkal egyszerűbbé válik: Az ENKK oldalán egy elektronikus felületen regisztrálhatnak a rezidensek, akik ezután önbevallással igazolják, hogy teljesítették az ösztöndíj feltételeit. Ezután pár nappal már utalja is nekik a hivatal a pénzt. Kérdésre válaszolva Páva Hanna hozzátette: természetesen a képzőhely igazolása is szükséges, később nekik is jóvá kell hagyniuk a rezidens munkáját, de ez független az utalástól. Ha netán ellentmondás lenne az önbevallás és a képzőhely jelentése között, tisztázzák a helyzetet, illetve ha kell, visszautaltatják az ösztöndíjat.


Az ENKK vezetője azt is elmondta, hogy május elején az új lehetőségről emailben tájékoztatták az ösztöndíjas rezidenseket, akik közül két nap alatt már több mint 300-an regisztráltak is az új elektronikus felületen. Kérdésre válaszolva kiderült, hogy ez körülbelül az ösztöndíjasok 10 százaléka, mivel Sipka Balázs közlése szerint jelenleg összesen körülbelül 3 ezer rezidens vesz részt a négyféle ösztöndíj-programban (egyébként az összes rezidens száma 4150). Páva Hanna azt is elárulta, hogy az új elektronikus rendszert RÖP-nek nevezték el.

Sipka Balázs üdvözölte, hogy ebben a sok rezidens érintő ügyben végre sikerült megoldást találniuk az államtitkársággal. Jelezte azonban, hlgy van még egy-két probléma, amit rendezni szeretnének, remélik például, hogy a szabályozatlan ügyeletek kérdését nyár végéig sikerül lezárniuk.


A négyféle rezidens ösztöndíjjal 100, 150, illetve 200 ezer forint nettó plusz jövedelemre tehetnek szert a rezidensek munkabérük mellett. Ezekre, valamint a tutori díjakra összesen 12,8 milliárdot szán a kormány idén - mondta kérdésre válaszolva Mészáros János.

Legolvasottabb cikkeink