• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Egészségpolitika 2018.11.14 Forrás: Weborvos
Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Országszerte 18 kórházban összesen 20 helyszínen alakítanak ki egynapos sebészeteket, erre az ÁEEK 8 milliárd Ft-ot biztosít.

A nemzetközi színtéren is egyre inkább előtérbe kerülő egynapos sebészeti ellátás a témája a Székesfehérváron szerdán megrendezett szakmai konferenciának. Az egynapos sebészeti részlegek kialakítására az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 8 milliárd Ft-ot biztosít, amelyből országszerte 18 kórházban összesen 20 helyszínen alakítanak ki egynapos sebészeteket. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen létrejövő egynapos sebészeti részlegekben lerövidül a kórházban eltöltött idő, jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma,  nő a betegbiztonság, és csökken más kórházi részlegek leterheltsége - foglalta össze a központ közleményben.

Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sérv-, visszér-, szemészeti (pl. szürkehályog), kézsebészeti, nőgyógyászati, vesekő-eltávolító, fül-orr-gégészeti műtétek végezhetők el.

Az egynapos beavatkozások száma világszerte nő, hiszen kevesebb komplikációval, gyorsabban és eredményesebben gyógyulhatnak a betegek. A beavatkozás nagyfokú figyelmet és kiemelten magas színvonalú orvosi szaktudást követel meg az ellátó személyzettől. Magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek korszerű eszközökkel végzik a beavatkozásokat az arra alkalmas betegek körében.

A fejlesztések már megkezdődtek, a kórházak erre a célra, modern orvosi, diagnosztikai, képalkotó, műtéti eszközöket kapnak, összesen 15 ezer új eszköz fog érkezni a kórházakba kb. 4,7 milliárd Ft értékben. A megvalósítási helyszínek kiviteli tervei elkészültek, a kivitelezés előkészítése folyamatban van, és már kidolgozták a szakmai protokollt is, az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési ajánlásait, valamint megkezdődik a lakosság és az orvosok, egészségügyi szakdolgozók tájékoztatása és az egynapos sebészetek folyamatkezelő betegmonitoring rendszerének fejlesztése is.

A szerdai szakmai konferencián a terület elismert szakemberei számoltak be az egynapos sebészettel kapcsolatos legújabb szakmai fejleményekről. Az eseményt Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese és Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója nyitotta meg.

A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP-2.2.0-16-2016-00004 Aktív fekvő betegellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével című kiemelt projekt) keretei között, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Legolvasottabb cikkeink